Salvator Mundi

Da Vincijev Krist prodan za 450,3 milijuna dolara

Portret je kupio nepoznati kupac koji je iznosio ponude telefonskim putem, piše Daily Mail, dodajući da je nadmetanje trajalo oko 20 minuta
Kultura / Umjetnost | 16. 11. 2017. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgubljeni portret Krista "Spasitelja svijeta" (Salvator Mundi) Leonarda da Vincija prodan je na aukciji u New Yorku za nevjerojatnih 450,3 milijuna dolara, što je dvostruko više od bilo kojeg umjetničkog djela na aukciji.

Slika, koja je nekada na aukciji prodana za samo 60 dolara, premašila je za četiri puta prethodnu procjenu aukcijske kuće Christie’s od oko 100 milijuna dolara.

Portret je kupio nepoznati kupac koji je iznosio ponude telefonskim putem, piše Daily Mail, dodajući da je nadmetanje trajalo oko 20 minuta, prenosi Srna.

Sliku je svojevremeno naručio francuski kralj Lui XII 1506. godine, ali je kasnije završila u rukama engleskog kralja Charlesa I. Nakon njegovog pogubljenja, slika je prešla u ruke Charlesa II i ostala je u Londonu narednih 400 godina.

Slika je nakon toga postala dio kolekcije britanskog kolekcionara, a 1958. godine prodana je u aukcijskoj kući Sotheby’s za samo 60 dolara jer se pogrešno smatralo da je autor učenik Da Vincia Giovannia Antonia Boltraffia.

Video: Salvator Mundi na aukciji
Kopirati
Drag cursor here to close