Po 30. put

Božićni koncert "Gradu s ljubavlju" održan sinoć u Mostaru

Gosti i prijatelji koncerta bili su Folklorni ansambl "Linđo" iz Dubrovnika, njihova ženska klapa te Tamburaški orkestar Mostar.
Kultura / Umjetnost | 11. 12. 2022. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Božićni koncert "Gradu s ljubavlju", manifestacija i dar Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva "Sv. Ante - Cim" gradu Mostaru održana je u sinoć tradicionalno po 30. put u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Gosti i prijatelji koncerta bili su Folklorni ansambl "Linđo" iz Dubrovnika, njihova ženska klapa te Tamburaški orkestar Mostar.

Domaćini su se predstavili sa svim svojim sekcijama folklornim ansamblom, mješovitim pjevačkim zborom "Sv. Ante '39" te vokalnom skupinom.

Predsjednik HKUD Sveti Ante Cim Marinko Jurić istaknuo je kako 30 godina Društvo svetog Ante na pozornici Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača dijeli prijateljstvo i ljubav.

''Godine 1993. godine rodila se ideja o održavanju koncerta "Gradu s ljubavlju", i to onda kad je grad bio uništen i ranjen, željelo se izdići duh grada iz ratne tame i beznađa. Uz Božju pomoć, ljubav i požrtvovnost franjevaca koji su djelovali iz Doma svetog Ante u Cimu i uz pomoć dobrih ljudi HKUD "Sveti Ante Cim" počinje oživljavati'', pojasnio je Jurić.

Dodao je kako je ljepotom plesa, pjesme, običaja i bogatstvom narodnih nošnji upriličeno nezaboravno druženje.

Kako je ovo jubilarna godina HKUD - a "Sv. Ante - Cim" Mostar predstavljena je i poštanska marka Hrvatske pošte Mostar kojom je obilježena velika obljetnica rada i djelovanja društva.

Jedan od članova folklornog ansambla, Stanko Bošnjak, rekao je kako su pripreme za ovaj koncert trajale nekoliko mjeseci.

''Nakon što je otpočela nova plesna sezona u rujnu krenuli smo s pripremama ovog koncerta. Inače u ansamblu, mi mladi želimo podignuti razinu folklorne umjetnosti u gradu i folklornim nastupima dati moderniji pristup kako bi ih istaknuli i približili današnjoj publici, a opet sačuvali ih od zaborava. Rad Društva obuhvaća sve uzraste, počevši od najmlađih školaraca i školarki, potom mladih srednjoškolskog uzrasta, studentskog uzrasta, rekreativne skupine, kao i onih starijih'', kazao je Bošnjak.

Inače, 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugog svjetskog rata. Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, zajedno s preživjelim članovima Društva sv. Ante i podmlatkom Društvo se obnavlja pod imenom HKUD "Sv. Ante - Cim" Mostar.

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda te sa sobom nosi vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva.

Kopirati
Drag cursor here to close