Prestižno natjecanje

Sarajka izabrana u žiri za Europski muzej godine

U konkurenciji za ovogodišnje nagrade bit će 88 muzeja, a među njima i Muzej Hercegovine iz Trebinja.
Kultura / Umjetnost | 03. 02. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amina Krvavac, izvršna ravnateljica Muzeja ratnog djetinjstva, bit će sljedeće tri godine članica žirija za izbor Europskog muzeja godine, u okviru kojeg se dodjeljuju nagrade najboljim i najinovativnijim europskim muzejima.

"Tijekom proteklih godina imala sam priliku upoznati se sa radom žirija, ali iz perspektive muzeja kandidata za jednu od nagrada koja se dodjeljuje u okviru ovog prestižnog programa. Kroz cijeli taj proces shvatila sam značaj i doprinos Europskog muzejskog foruma cjelokupnom evropskom muzejskom sektoru. Postati članicom žirija i naći se sa druge strane procesa nevjerojatna je čast, koja sa sobom nosi i veliku odgovornost jer se od članova i članica žirija očekuje da doprinose jednoj ovako važnoj misiji", kazala je Krvavac te dodaje da je ovo prvi put da se u žiriju nalazi netko iz Bosne i Hercegovine.

Nagrade u okviru izbora za Europski muzej godine dodjeljuju se od 1977. godine te predstavljaju muzejske nagrade s najdužom tradicijom.

Dvije glavne nagrade iz ovog programa, nagrada za Europski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Europe smatraju se najprestižnijim muzejskim nagradama u Europi.

Upravo je Muzej ratnog djetinjstva 2018. godine dobio Muzejsku nagradu Vijeća Europe.

Inače, žiri za Europski muzej godine čini 11 muzejskih eksperata iz 10 europskih država. Oni svake godine odlučuju o dobitnicima nagrada nakon složenog procesa koji uključuje i posjete nominiranim muzejima.

U konkurenciji za ovogodišnje nagrade bit će 88 muzeja, a među njima i Muzej Hercegovine iz Trebinja.

Kopirati
Drag cursor here to close