novo umjetničko djelo

Banksy u Ukrajini: Novi mural u selu Horenka kod Kijeva

Mural koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ožujku u ruskome napadu na selo Horenku, sjeverozapadno od Kijeva, nekoć na prvoj liniji borbi.
Kultura / Umjetnost | 28. 11. 2022. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se pripremaju za hladnu zimu, stanovnici bombardiranog ukrajinskog sela Horenke kažu da jako cijene mural koji prikazuje toplu kupku što ga je naslikao poznati grafiter Banksy. 

Mural koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ožujku u ruskome napadu na selo Horenku, sjeverozapadno od Kijeva, nekoć na prvoj liniji borbi, gdje je zaustavljen ruski napad na glavni ukrajinski grad.

"Za mene to znači isprati svu prljavštinu. Prljavštinu Ruske Federacije...", rekla je Reutersu Tetjana Rezničenko (43) dok oko nje pada snijeg. "A ovaj crtež mi daje osjećaj... kao da sam sprala sa sebe svu tu prljavštinu koja se na nas sručila."

Banksy mural naslikao tijekom tajnog posjeta Ukrajini

Riječ je o jednom od sedam murala za koje je Banksy, za vrijeme tajnog posjeta Ukrajini, potvrdio da ih je naslikao. Rezničenko je rekla da je Banksyjevom timu ponudila po šalicu instant kave u svome stanu jer je bilo jako hladno kad je umjetnik stigao da bi oslikao zidove razrušenog sela. 

Kaže da u stanu ima peć na drva, ali nema struje, grijanja ni tekuće vode, a zima je već stisnula. 

"Zima je počela, a mi ne znamo što će biti dalje. Vatrogasci su nam donijeli pitku vodu, ali problem je u tomu što će se smrznuti ako je ne premjestimo unutra", rekla je. Unatoč svim problemima, kaže da će i ona i njezini susjedi i dalje ustrajati... i ostati prkosni. 

Nema struje, nema vode 

"Ukrajinci se svemu mogu prilagoditi. Nema svjetla? Nema problema. Imamo svijeće, alternativne izvore struje, postoje power bank prijenosne baterije", rekla je susjeda Olena Kulinovič.

"Kad susjedi imaju struju, otiđemo kod njih, napunimo mobilne telefone i power bank baterije. Nema vode? Sve ok. Čak i kad država ne pomogne, uspijevamo organizirati dostavu vode."

Kopirati
Drag cursor here to close