Ostajte ovdje

Umjetnici stvarali u prirodi, pa izložili svoje radove u Mostaru

Prethodnih godina likovna kolonija je nosila naziv 'Ostajte ovdje', međutim naziv ovogodišnje likovne kolonije je 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'.
Kultura / Umjetnost | 05. 08. 2018. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baštu Ćorovića kuće u Mostaru, krasili su radovi umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji koju je organizalalo SPDK 'Prosvjeta'. Likovnoj koloniji bilo je osigurano umjetničko druženje na Rujištu od 14. do 16. srpnja ove godine. Tijekom druženja, u sklopu Planinarskog doma sa svim potrebnim materijalima, smještajem, obrocima i prirodnim okruženjem, uz nesmetanu slobodu izražavanja, nastali su izloženi radovi.

"Ovo je finale likovne kolonije SPDK 'Prosvjeta' koja se odvijala na Rujištu. Željeli smo da opet pružimo šansu mladima da se pokažu, te da umjetnici koji stvaraju u likovnoj koloniji i dalje stvaraju u svom gradu, okruženju i sredini koju zaista vole", naglasio je generalni tajnik SPDK 'Prosvjeta' Goran Kosanić.

"Likovna kolonija je prvenstveno nastala kako bi se skrenula pažnja na odlazak mladih iz BiH. Upravo zbog toga nosi naziv 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'. Potaknuti time, već dugi niz godina trudimo se da mlade osobe zadržimo ovdje, i nadam se da je likovna kolonija ono što ih privlači i što im daje nadu u bolje sutra", kazala je Sabina Maslo, član Organizacionog odbora SPDK 'Prosvjeta', te osnivač i organizator likovne kolonije.

Prethodnih godina likovna kolonija je nosila naziv 'Ostajte ovdje', međutim naziv ovogodišnje likovne kolonije je 'Ostajte ovdje u miru i prirodi'.

"Ove godine malo smo pospješili ime i temu. Ovogodišnja likovna kolonija se zvala 'Ostajte ovdje u miru i prirodi' kako bi pokazali da je naša zemlja lijepa, da ima toliko prelijepih prirodnih bogatstava, gdje su svi nekadašnji umjetnici poput Alekse Šantića, Lazara Drljače, kao i ostali umjetnici, odlazili u prirodu da traže inspiraciju, a ne u zagađenim gradovima, buci, stresu i nemiru.

Tako da smo cijelu priču ove godine prebacili na Rujište, približili se na neki način prirodi, i samim tim slike su bile opuštenije i ljepše", objasnio je Dejan Kosanić, domaćin ovogodišnje likovne kolonije. Kolonija je po prvi put ove godine okupila sudionike ne samo iz Mostara, nego iz cijele BiH i inozemstva.

"Najveće blago kolonije bilo je troje najmlađih sudionika, od kojih je jedan četverogodišnji dječak, te petogodišnji djevojčica i dječak. Oni su na Rujištu pokazali svoje umjetničke želje, odnosno, kako žele da se izraze na platnu, dobili su priliku i nama sigurno uljepšali koloniju", poručio je Dejan Kosanić. Na izložbi je prikazano 20 izuzetnih radova, a ista je održana u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto 2018'.

Kopirati
Drag cursor here to close