Izložba svestranog umjetnika

Slikopisi Vladimira Mićkovića ovog četvrtka u Mostaru

Hana Lukas Midžić, Mićkovićeva kolegica iz klase, kiparica, dizajnerica i ilustratorica, u predgovoru kataloga izložbe „Slikopisi putujućeg“ navodi kako je „izložba treperavi slikopis“.
Kultura / Umjetnost | 13. 12. 2022. u 15:46 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Mićković, poznati i svestrani umjetnik iz Mostara, kipar, slikar, grafičar i jedan od najpoznatijih balkanskih i mediteranskih glazbenika, ovog četvrtka, 15. 12. s početkom u 20 sati predstavit će likovne radove na izložbi "Ples trgovaca slasticama, amajlijama i začinima" u Klubi knjige Ivo Andrić u Mostaru.

Glazbenik, kipar, slikar 

Vladimir Mićković (1979. Mostar) završio je Školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1998. godine, a četiri godine kasnije, 2002. diplomirao na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stanka Jančića.

Mićković je široj javnosti poznatiji kao izvođač sefardske muzike i sin poznatog mostarskog kipara Florijana Mićkovića.

"Slikopisi putujućeg" 

Hana Lukas Midžić, Mićkovićeva kolegica iz klase, kiparica, dizajnerica i ilustratorica, u predgovoru kataloga izložbe "Ples trgovaca slasticama, amajlijama i začinima" navodi kako je „izložba treperavi slikopis“.

“Slika ga onaj koji putuje odavno, koji gleda dugo i polako dok ga oči ne zabole od ljepote. Ili od tolikog gledanja u more... Njegove bilješke ne opisuju znamenitosti, nego zvukove, mirise, gustoću i materičnost zraka. Njegove boje su hrabre i bezobrazne kao cvrčci koji ti ne daju odspavati popodne. Njegovi oblici su biomorfni poput morskih stvorenja, a maštoviti poput usput sklepanih priručnih pomagala svjetskog putnika", piše Lukas Midžić. 

/ Plakat izložbe "Slikopisi putujućeg" Vladimira Mićkovića 

Mićković, dodaje, sa sobom nosi na trećerazredne hotele i adrese konačišta kao podsjetnike na neka davna vremena i daleka i draga mjesta, kao dokaze o vlastitoj postojanosti. Kako i ne bi u toliko živih zbivanja, oblika, boja čovjek jednostavno uroni i može lako zaboraviti na sebe.

"Boja i put" 

Govoreći o izvođenju sefardske glazbe, Mićković je, podsjeća Lukas Midžić, svojedobno spomenuo "boju i put". 

"Da i mene netko zamoli da cijeli ovaj predgovor sabijem i ovu izložbu otputim samo dvjema riječima, jer više ne stane u kofer, bile bi to te dvije riječi", zaključila je u predgovoru kataloga izložbe Hana Lukas Midžić. 

Kopirati
Drag cursor here to close