Otvoreno

Mostar: Neobična izložba za sve posjetitelje

'Sv(j)etlo kojeg se s(j)ećam' kroz spoj grafike, slike i starih fotografija prikazat će način na koji se autorica bavi eksperimentalnom knjigom, nadograđujući svoj rad kroz stalno vraćanje na izvor(no).
Kultura / Umjetnost | 08. 08. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama instituta 'Yunus Emre' u Mostaru otvorena je izložba radova 'Sv(j)etlo kojeg se s(j)ećam' umjetnice Željke Mićanović Miljković, u organizaciji navedenog instituta.

Radovi na ovoj izložbi reflektiraju osnovna pitanja koje Željka Mićanović – Miljković postavlja u dosadašnjem stvaralaštvu, služeći se najviše eksperimentalnom knjigom, kao medijem, njen rad kombinira sliku i riječ.

Dugogodišnje bavljenje eksperimentalnom knjigom kao medijem, odredilo je prepoznatljiv vizualni ambijent umjetnice Mićanović Miljković. Stranice ovih knjiga ne čine samo rečenične konstrukcije, nego i kompozicije vizualnih doživljaja utisnutih u snolik i ne uvijek u linearan jezik.

Autorica izložbe rođena je u Tuzli, a školovanje je nakon Beograda nastavila u Macerati (Italija). Više godina provela je živeći u Istanbulu, Rimu, Ankari i Ateni. Njeni radovi su samim tim eizostavno anahroni u pričama koje nam pripovijedaju, jer nose djeliće vremena nastalih u različitim osobnim i geografskim zonama.

'Sv(j)etlo kojeg se s(j)ećam' kroz spoj grafike, slike i starih fotografija prikazat će način na koji se autorica bavi eksperimentalnom knjigom, nadograđujući svoj rad kroz stalno vraćanje na izvor(no).

Od 2005. godine kako na grupnim, tako i na samostalnim izložbama svoje radove je izlagala u Colloneli, nekoliko puta u Beogradu, Rimu, Istanbulu, Schiu, Firenzi, Tuzli. Dobitnica je nekoliko nagrada.

Prilikom otvaranja izložbe u Mostaru kratko se obratila autorica izložbe i direktor instituta, Yunus Dilber koji joj je tom prilikom uručio skroman poklon. Izložba u institutu 'Yunus Emre' ostaje otvorena za slobodno razgledanje naredna dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close