Retrospektiva

Izložba Nedeljka Gvozdenovića održat će se pod pokroviteljstvom Grada Mostara

Svečano otvorenje izložbe planirano je u srijedu, 31. siječnja 2018., u Galeriji kraljice Katarine Kosače, s početkom u 19 sati.
Kultura / Umjetnost | 25. 01. 2018. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine izložbom iz Zbirke Nedeljka Gvozdenovića obilježit će 30. obljetnicu smrti ovog istaknutog umjetnika, akademika, rođenog u Mostaru 1902. godine. Pokrovitelj izložbe je Grad Mostar.

Svečano otvorenje izložbe planirano je u srijedu, 31. siječnja 2018., u Galeriji kraljice Katarine Kosače, s početkom u 19 sati.

Zbirka Gvozdenović je sastavni dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine, a sastoji od 66 djela (ulja na platnu, akvareli, gvaševi, crteži), koja je slikar darovao svom rodnom gradu 1980. godine.

Inače, Nedeljko Gvozdenović veliki majstor intimističkog slikarstva, jedan od najistaknutijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije, iako rođen u Mostaru, svoju likovnu indvidualnost gradio je izvan rodnog grada, na školovanju u Munchenu, u razdoblju između dva svjetska rata, a potom odlazi u Beograd i počinje raditi na Akademiji likovnih umjetnosti, te postaje članom SANU.

Gvozdenović je bio umjetnik koji je likovnom postupku prilazio istraživački, a posebno se posvetio proučavanju boje i njezinom ponašanju pod određenim pritiskom instrumenata prilikom nanošenja na platno. Time je postigao vrhunsku kvalitetu djela u kojima jasno prepoznajemo njegov rukopis, a svojim ostvarenjima dao je značajan doprinos sazrijevanju modernoga slikarstva na našim prostorima.   

Izložba, kojoj je pokroviteljem Grada ostaje otvorena do 24. veljače 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close