Nagrada dr. Ivana Šretera

Vodomet, ubrusnik, trogodak - objavljene nove hrvatske riječi

Kultura / Knjige | 10. 03. 2024. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ završio je 18. kolo, a unatoč 303 prijavljene riječi od 113 sudionika, nijedna nije osvojila dovoljno glasova za prestižnu Nagradu dr. Ivana Šretera.

Međutim, Povjerenstvo je istaknulo nekoliko zanimljivih prijedloga.

Pohvale su upućene riječi "utjecajnik", predložene kao zamjena za englesku riječ "influencer", koju je prvi put u javnosti koristio član Povjerenstva, prof. Čatić.

Također, istaknuta je riječ "trogodak" za hat trick/hattrick, koja slikovito opisuje postignuće triju zgoditaka u istoj utakmici.

"Rabljaonica" i "rabljenarnica" predstavljaju zamjene za engleski izraz "second hand shop", a "ljetogrozan", predložen od strane Ante Šimca, opisuje ljetne vrućine i potencijalno bi mogao postati uobičajen izraz.

Posebno su zapaženi prijedlozi poput "vodomet", predložen kao hrvatska inačica za vaterpolo, te "ubrusnik" kao držač za ubruse.

Povjerenstvo je također spomenulo da, unatoč nedostatku nagrada ove godine, pozivaju čitatelje da šalju svoje prijedloge na [email protected], s posebnim naglaskom na zamjene za nepotrebne anglizme i tuđice.

Kopirati
Drag cursor here to close