Mostar

Umro Silvestar Ištuk

Kao školski pedagog djelovao je 1976./77. u Postirama na Braču te u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru od 1977. do 1992.
Kultura / Knjige | 23. 02. 2022. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je preminuo Silvestar Ištuk, istaknuti član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Silvestar Ištuk, književnik, umirovljeni profesor i viši prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Mostar, rođen je 1. siječnja 1945. u Donjoj Drežnici kod Mostara.

Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i na Širokom Brijegu, a u Mostaru 1964. završio Učiteljsku školu. Prve godine svog učiteljevanja proveo je u Podveležju, a istodobno studirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1975. stekao zvanje profesora pedagogije i sociologije.

Kao školski pedagog djelovao je 1976./77. u Postirama na Braču te u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru od 1977. do 1992.

Usred ratnih zbivanja Ištuk je, kako je sam znao reći, propjevao i otada do danas neprekidno pisao i objavljivao. Objelodanio je osamnaest knjiga – zbirke poezije, zbirke aforizma, slikovnice, ogledi/ eseji.

Njegovi poetski, prozni i aforistički radovi zastupljeni su u brojnim tiskovinama, časopisima, zbornicima, antologijama. Od prve pjesničke zbirke kroz koju u stihu proživljava sudbinu svog naroda ratnih  devedesetih, do zadnje objavljene knjige aforizama Gladnici i gladni, stvorio je prepoznatljiv književni put.

Širok je dijapazon njegova književnog zahvata – od stihova o ratnoj tragediji do poezije s drugim temama koje čine bit ljudskoga, povijesnoga, domoljubnoga i božanskoga.

Uvršten je u Hrvatsku enciklopediju Bosne i Hercegovine, objavilo je Tajništvo društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close