Stoljetna čežnja Hrvata

U Tomislavgradu predstavljena knjiga Matka Marušića 'Mi Hrvati'

Kako knjiga predstavlja svojevrsne memoare ili autobiografiju u kojoj je prikazano intelektualno i političko odrastanje i sazrijevanje glavnog junaka - autora
Kultura / Knjige | 19. 12. 2018. u 11:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Promocija knjige Mi Hrvati u Tomislavgradu

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu je predstavljena knjiga Matka Marušića "Mi Hrvati" u kojoj se, po riječima samog autora, opisuje stoljetna čežnja Hrvata za samostalnom i slobodnom državom.

Pored autora, o knjizi su govorili dr. sc. Ivan Bagarić i profesor Mijo Tokić.

Tokić je istaknuo kako se radi o brutalno realističnoj knjizi u kojoj Marušić piše "golu istina naših život".

''Posebno života na dalmatinskom kamenjaru, u kraljevskoj velikosrpskoj Jugoslaviji, obilježenoj terorom, hegemonizma i izbornim krađama te ratnim stradanjima u kaosu Drugog svjetskog rata i poraća, kada su pobjednici partizani pod imenom demokracije provodili komunističku diktaturu i punili jame bezdanke. Autor ne štedi ni suvremenu stvarnost demokratske Hrvatske. Napada lažne rodoljube, korupciju, karijerizam, licemjerje, uhljebništvo podobnih mediokriteta, a marginaliziranje sposobnih'', ocijenio je Tokić.

Dodao je kako knjiga predstavlja svojevrsne memoare ili autobiografiju u kojoj je prikazano intelektualno i političko odrastanje i sazrijevanje glavnog junaka - autora, njegov društveno-politički angažman i golemo iskustvo vrhunskog znanstvenika i intelektualca.

''Osim njega glavni likovi su i njegovi roditelji, brat i sva uža i šira obitelj, rođaci i seljani iz zavičaja, obiteljski prijatelji, školske i radne kolege, prijatelji i neprijatelji, široka galerija likova od zavičajnih Katuna do Splita, Zagreba i Amerike. Zato bi ovo moglo biti saga o životu jedne obitelji s velikom prtljagu bolnih uspomena i bolnog iskustva iz zavičajnog kamenjar'', kazao je Tokić.

Ivan Bagarić osvrnuo se na sami lik autora Matka Marusića koji, kako je rekao, ima zasluge u kreiranju tri medicinska fakulteta, među kojima i onog mostarskog.

''Čast mi je bila da sam i ja bio jedan od onih koje je Matko poslao u svijet, poslavši me na Harvard da održim govor. Čovjek je to koji je prodao stan i poslao sina nas na Harvard. To je jedna velika poruka. Sve naše nevolje, svi naši problemi leže u tome što smo živjeli to što smo živjeli i nismo uspjeli doseći razinu obrazovanja koju bismo trebali imati. To je ključna stvar. Ova knjiga je iznad svega poticaj za obrazovanje'', poručio je Bagarić.

Kopirati
Drag cursor here to close