Predstavljanje romana i zbirke

U Rijeci predstavljeni književnici Martinac i Stojić

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana „Od Franje do Franje“ Anite Martinac i zbirku pjesama „Stopu po stopu“ Miljenka Stojića.
Kultura / Knjige | 19. 11. 2017. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Državnog arhiva u Rijeci, dvoje književnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stojić svojim posljednjim objavljenim djelima na dostojanstven način paleći svijeće u srcima prisutnih odali su spomen svim žrtvama Domovinskog obrambenog rata i u Drugog svjetskog rata i poraća.

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana „Od Franje do Franje“ Anite Martinac i zbirku pjesama „Stopu po stopu“ Miljenka Stojića.

Bez obzira što je riječ o dva potpuno različita djela i žanra, svojstvene stilove autora kao i druge karakteristike ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepliču zajedničkom temom. U prvom planuje uvijek je vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim iskaknutim hrvatskim autorima dotičući se također zajedničke teme o godinama gladi i fra Didaku Buntiću, predstavljač Igor Žic je komparativno govorio o autorima i važnosti ovakvih djela.

„Stopu po stopu“, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordić i Antun Lučić. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog književnika Miljenka Stojića u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhvaća i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilježi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. I ova njegovo nova zbirka zacijelo obogatiti svaku ozbiljnu knjižnicu.

Roman „Od Franje do Franje“ još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer.

Već prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelji Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, te dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povjesne činjenice, uz bogati književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom.

Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo druženje uz ugodne razgovore sa autorima, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close