Najavljujemo

U Rami predstavljanje knjige ''Oteto djetinjstvo''

Kultura / Knjige | 26. 12. 2015. u 17:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon iscrpnog istraživanja arhivske građe i dugih razgovora sa svjedocima don Pavao Crnjac je prikupio izvanredan materijal koji je složio u dokumentarni film. Taj film je nazvao ''Oteto djetinjstvo“ jer se zapravo to i dogodilo djeci tijekom Drugog svjetskog rata u Rami 1942. i 1943. godine.

Tu građu prof. Pavao Crnjac je pretočio u knjigu u kojoj donosi kratku povijest Rame, sustavno izlaže okolnosti koje su dovele do stradavanja Rame za vrijem Drugog svjetskog rata, odnosno, u vrijeme četničkog pokolja 1942. godine.

Sve ono što je Pavao prikupio kao dokumente potvrdili su svjedoci tih događaja, bolje rečeno, djeca koja su poslana na prehranu u Sarajevo i Zagreb 1942. i 1943. godine. Poseban dio knjige je prikupljeni popis djece koja su poslana na prehranu u Zagreb.

Predstavljanje ove knjige bit će u 28.12.2015. godine Rami u organizaciji Kulturno-športskog centra Prozor-Rama s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti sam autor don Pavao Crnjac, prof. Zoran Stojanović, Dragutin Pasarić, predsjednik Matice hrvatske u Kutini. Valja naglasiti kako je Moslavina primila najviše djece na prehranu. Moderatorica predstavljanja knjige je Blaženka Matešić, ravnateljica KŠC Prozor-Rama.

Knjigu je izdala Ramska zajednica Zagreb uz potporu općine Prozor-Rama, te sponzorskim doprinosom ING-Grad-a, AMB Gradnja, Palir d.o.o, El-gri, Graditelj svratišta i Autokluba Siget.

Na predstavljanju će biti prikazani  zanimljivi i potresni detalji filma koji je prethodio ovoj knjizi. 

Kopirati
Drag cursor here to close