Što skirvaju tuneli

U Mostaru predstavljena 'Huda jama - strogo čuvana tajna'

Kultura / Knjige | 26. 01. 2016. u 09:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkom samostanu u Mostaru u organizaciji ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća održano je predstavljanje knjige Huda jama, Romana Ljeljaka, slovenskog istraživača, pismohrana i novinara.

U promociji je sudjelovao i Zdravko Vladanović, glavni tajnik HNES-a.

Huda jama (rudnik) u dubokim oknima svojih tunela više od 50 godina skrivala je tajnu stravičnog komunističkog zločina. Procjenjuje se da je u ovom rudniku 1945. ubijeno oko 3 000 ljudi, uglavnom Hrvata, a među pobijenima je bio i veliki broj žena. Da bi skrili svoj bezumno zločin, dijelove rudnika u kojima su ostavili pobijene komunistički egzekutori su odijelili od ostalih tunela s nekoliko pregradnih zidova.

Napušteni rudnik kod Hude Jame samo je jedna od 600 masovnih grobnica u Sloveniji, brojnih stratišta hrvatskog naroda. Tunel Barbarin rov otkopan je prije sedam godina, a samo otkopavanje trajalo je nekoliko godina jer je okno bilo zatvoreno drvenim, betonskim i glinenim pregradama.

Ostaci žrtava u ovoj masovnoj grobnici ukazuju na okrutnost počinitelja žrtve su umirale u agoniji, a mnoge su bile u dubini okna žive zazidane.

Knjigu Huda jama, na hrvatskom jeziku, može se naručiti na broj: 099 688 0366. Cijena knjige je : 100 HK.

Kopirati
Drag cursor here to close