Ljubuški

Druženje s pjesnikinjom Dijanom Burazer

Govoreći o svojim početcima, Burazer se prisjetila kako su je starije kolege upozoravale da ne koristi velike riječi poput bola, samoće, tuge i tomu slično.
Kultura / Knjige | 25. 06. 2019. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književna večer s pjesnikinjom Dijanom Burazer, autoricom većeg broja knjiga poezije održana je u ponedjeljak navečer u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom. 

Govoreći o svojim početcima, Burazer se prisjetila kako su je starije kolege upozoravale da ne koristi velike riječi poput bola, samoće, tuge i tomu slično. 

Kasnije je, prema vlastitom svjedočenju, napisala cijeli ciklus pjesama koji je nazvala "Mali zapisi o velikim riječima", a svaka pjesma, kako kaže, nosi one riječi za koje je upozorena da ih ne treba koristiti. 

Kao mlada pjesnikinja Diana Burazer često je nagrađivana: Antun Branko Šimić, Drinovci , 1970., Slovo Gorčina, Stolac, 1972. god., Goranovo proljeće, Zagreb, 1974. god. Zastupljena je brojnim antologijama, a njezina je poezija prevođena na više jezika. 

Osvrt na rad ove pjesnikinje dao je profesor Mate Grbavac koji se prisjetio Dijaninih srednjoškolskih dana kazavši "kako je da je ona bila dio ekipe koja se oblikovala u svijetu i pokazala kako snovi mogu biti veliki i zanosni kad nose lijepe stvari". 

Burazer je živjela u mnogim gradovima diljem BiH i Hrvatske, a neki od njezinih prvih uradaka objavljeni su u zbirci 'Ars mea', dok se neke od pjesama iz zbirke prevedene i na svjetske jezike poput engleskog, francuskog, norveškog i drugih. 

Književna večer je održana u organizaciji JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjela Knjižnica Ljubuški, u suradnji s Gradom Ljubuški, a u sklopu "Ljubuškog ljeta". 

Stvaralaštvo Burazerove, prema vlastitom svjedočenju, usmjereno je dobivanjem nagrada poput one na Šimićevim susretima. 

Burazer je rođena 1953. godine. Na PMF u Zagrebu diplomirala je teorijsku matematiku, a prije nekoliko godina nekolicina pjesama joj je uvrštena u knjigu Puentes. PoesíaCroata: Diezpoetascontemporáneos (Mostovi. Hrvatska poezija: Deset suvremenih pjesnika). 

Burazer je članica Društva književnika BiH, Društva hrvatskih književnika (DHK) te Hrvatskog PEN-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close