Rođendan velikana

Tuzla slavi rođendan Meše Selimovića

Tuzla slavi rođendan velikana bh. književnosti Meše Selimovića
Kultura / Knjige | 26. 04. 2018. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnim programom, učenici i nastavnici Gimnazije "Meša Selimović" u Tuzli, danas su obilježili Dan škole i godišnjicu rođenja pisca po čijem imenu škola nosi naziv. 

Tim povodom gimnaziju je posjetio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te položio cvijeće pred spomenik, postavljen u znak sjećanja na velikana bosanskohercegovačke književnosti. 

Imamović je kazao da je poseban značaj tuzlanske Gimnazije "Meša Selimović", rekavši da je to druga gimnazija u BiH, samo godinu mlađa od Prve gimazije u Sarajevu, saopćeno je iz Grada Tuzla. 

 ''U njoj je sadržana velika tradicija, kultura, mnogo je značajnih ljudi završilo ovu gimnaziju. Naša je prava sreća da je u ovu gimnaziju išao Meša Selimović i da je u njoj bio i profesor. Značaj života i djela Meše Selimovića je dio kulutrno-povijesnog naslijeđa čitave regije, ali posebno BiH i njegove rodne Tuzle. Mi smo kulturni u onoj mjeri koliko poštujemo naše kulturno-povijesno naslijeđe. Nas će poštovati i drugi, ukoliko poštujemo sebe i svoju tradiciju'', izjavio je Imamović.


Kopirati
Drag cursor here to close