Cum Grano Salis

Tko će dobiti 'Mešu'?

Književni susreti počinju u kući i ateljeu Ismet Mujezinović, otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, "Jedan dan u mojoj kasabi".
Kultura / Knjige | 01. 09. 2022. u 11:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književni susreti "Cum Grano Salis", dvadeset prvi po redu, počinju danas u Tuzli i trajat će do 3. rujna kada će na završnoj manifestaciji biti proglašen najbolji roman u 2021. godini i dodijeljena nagrada "Meša Selimović".

Književni susreti počinju otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, pod nazivom: "Jedan dan u mojoj kasabi". Programom su planirane promocije romana koji su ušli u uži izbor za nagradu "Meša Selimović", te promocije drugih književnih djela i izložbi.

''Poslije više od dva desetljeća mogu slobodno reći da sam ponosan na Književne susrete 'Cum Grano Salis' i nagradu 'Meša Selimović'. Drago mi je da je Tuzla vlasnik najveće i najpoštovanije nagrade za roman na zapadnom Balkanu. To je pokazalo vrijeme. Književni susreti su nastali iz naše želje da ukažemo poštovanje knjizi, talentu, romanu, piscima, ali i da doprinesemo boljem imidžu Tuzle. Jer, Tuzla je takav imidž zaslužila. Iz Tuzle je autor najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Europi, Muhamed Hevai Uskufi, isto tako njegov i vršnjak, Stjepan Matijević. Iz Tuzle je Meša Selimović, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. Iz Tuzle je veliki romanopisac Derviš Sušić. Ovi susreti i nagrada predstavljaju vrijednosti Tuzle, Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana'', izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Književni susreti počinju u kući i ateljeu Ismet Mujezinović, otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, "Jedan dan u mojoj kasabi". Istog dana, u kući i ateljeu Ismet Mujezinović bit će održane promocije dva nominirana romana, "Okretište", Damira Karakaša i "Horror vacui", Staše Aras, a u 20.00 sati Dragan Bursać će promovirati svoju knjigu "Čekajući Dylan Doga u Srebrenici".

''Selektor za Bosnu i Hercegovinu Hadžem Hajdarević, selektorica za Hrvatsku, Đurđica Štilić, selektorica za Srbiju, Mirjana Đurđević i selektor za Crnu Goru, Aleksandar Radoman, predložili su ukupno 16 romana, a žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić je odabrao pet romana u uži izbor: "Pogovor" Davida Albaharija iz Srbije, "Horror vacui" Staše Aras iz Hrvatske, "Sampas" Ilije Đurovića, autora iz Crne Gore, "Okretište" Damira Karakaša iz Hrvatske i roman "Ja sam" bosanskohercegovačkog pisca Damira Uzunovića'', ističe Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close