Široki Brijeg

Tihomir Dujmović predstavio knjigu 'Tko mi zabranjuje kolumne?'

Kultura / Knjige | 02. 07. 2014. u 23:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Demokratske inicijative mladih, u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u srijedu je predstavljena knjiga iiTko mi zabranjuje kolumne?'' autora novinara Tihomira Dujmovića.

Knjigu su predstavili Milan Ramljak, Goran Marić – bivši nogometni sudac i zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić. Zabranjene kolumne koje se nalaze u knjizi te ostale ulomke čitao je dramski umjetnik i hrvatski glumac rodom iz Širokog Brijega, Vinko Kraljević.

Premda kao autor čitan i popularan, Dujmović je doživio da mu se u zadnjih desetak godina, od 3. siječnja 2000. godine do danas, čak tri puta zabranjuje pisati i više puta zabranjuju televizijske emisije.

Knjiga ''Tko mi zabranjuje kolumne?'' na jednom je mjestu prikupila Dujmovićeve najčitanije kolumne objavljene u Večernjem listu, neke kolumne koje je autor objavio na portalu Dnevno.hr, jednu kolumnu zbog koje mu je najavljen raskid suradnje i kolumnu koja je otvoreno zabranjena.

Autor knjige Tihomir Dujmović posebno se osvrnuo na čistku novinara u komunističkoj Jugoslaviji. Nakon uklanjanja nepodobnih kadrova, novoinstalirani mladi novinari prošli su sve provjere jugoslavenskih službi. Ti isti kadrovi su u devedesete godine 20. stoljeća ušli u najboljim godinama života te su zadržali ili preuzeli vodeća uređivačka mjesta u hrvatskim medijima, istaknuo je Dujmović.

''To je glavni razlog današnjeg medijskog mraka u Hrvatskoj koji je doveo do uništenja nekih respektabilnih medijskih kuća'', zaključak je autora kojeg su otkazi i zabrane nagnali na objavljivanje ovakve knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close