Zmijštak

Tanji Stupar Trifunović nagrada Vasko Popa

Kultura / Knjige | 23. 06. 2023. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Borislav Brezo / Tanja Stupar-Trifunović

Poetska nagrada "Vasko Popa" za 2023. godinu većinom glasova žirija pripao je Tanji Stupar Trifunović za knjigu "Zmijštak" u izdanju Arhipelaga, objavili su danas organizatori.

Žiri u kojem su Dragan Prole, Marija Šimokovića i Stevan Bradić odlučio se između 54 naslova iz 2022. godine za zbirku Stupar Trifunović, kaže se u priopćenju.

Žiri je istaknuo, između ostalog, da se pjesme u "Zmijštaku" kreću "prostorima intimnosti i ljubavi, porodice i zavičaja, povijesne pozornice i previranja i ambivalentnog pokušaja da se otvori prostor za novi početak".

"I mada stihovi ove zbirke počivaju na vještom i paradoksalnom spoju lirizma i oporosti, lišenog naivnog optimizma proteklih epoha, oni usprkos svemu svjedoče o trajnoj i suštinskoj nesigurnosti svake sile, svakog poretka zasnovanog na dominaciji", ocijenio je žiri.

Kako je najavljeno, 29. nagrada "Vasko Popa" bit će uručena dobitnici 29. lipnja u Gradskoj kući Vršca, a sastoji se od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše i novčanog iznosa.

Stupar Trifunović je banjalučka pjesnikinja, pripovjedačica i romansijerka koja je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman "More je bilo mirno" u suradnji s ilustratoricom Tatjanom Vidojević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close