Knjiga o ljubavi, seksu, nasilju…

'Svetkovina' Magdalene Blažević među 20 najprodavanijih u Hrvatskoj

'Svetkovina' je zbirka od dvadeset pet priča, koje kroz različita, prije svega ženska iskustva govore o međuljudskim odnosima, o obiteljskim tajnama, o smrti, o rijeci koja odnosi živote, o ludilu, seksualnosti i putenosti.
Kultura / Knjige | 28. 10. 2020. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima o prodaji knjiga u knjižnicama u Hrvatskoj, 'Svtkovina' Magdalene Blažević našla se među 20 najprodavanijih. Magdaleninu zbirku objavila je zagrebačka Fraktura, a njene priče nastajale su prethodnih godina, neke od njih dobile su i nagrade na regionalnim festivalima.

'Svetkovina' je zbirka od dvadeset pet priča, koje kroz različita, prije svega ženska iskustva govore o međuljudskim odnosima, o obiteljskim tajnama, o smrti, o rijeci koja odnosi živote, o ludilu, seksualnosti i putenosti. Stilski izbrušene i filigranski precizne, ove priče ulaze u zakutke čovjekovih misli, one dijelove koje kontrolira id, bez kojih nema vrhunske umjetnosti.

''Cijelu Svetkovinu smjestila sam u selo u kojem sam odrasla i u selo u kojem je odrasla moja majka, tek se nekoliko priča odvija u gradiću Žepču. Željela sam da se junakinje kreću prostorom koji je danas, u mom sjećanju, bajkovit, dalek i nerazumljiv. Koliko god da se trudim razotkriti ga, uviđam da ima još. Pokušavam skinuti te slojeve, sve raskopati i doći do kosti, do žile kucavice. Do početka svega'', opisala je autorica svoj prvijenac.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje Svetkovine Magdalene Blažević u Mostaru

Njezine kratke priče natopljene su bremenom boli, tuge, čemera i ženske perspektive, one dolaze iz srca tamnog vilajeta, no bez ikakve sumnje pripovijedaju univerzalno žensko iskustvo. Djevojke i žene u mikrokozmosu Svetkovine junakinje su i žrtve, one su te koje stvaraju svijet, bez njih ništa nije moguće, ali jednako tako one ne mogu svoj svijet obraniti pred muškim nasiljem, ratobornošću, primitivizmom. Žene Magdalene Blažević i djevice su i vještice, one su te koje omogućavaju da se svijet rađa i stvara, da se održava, ali i da se urušava.

Magdalena Blažević (1982.) rođena je i odrasla u Žepču. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Živi i radi u Mostaru. Jedna je od urednica portala za književnost i kulturu Strane.

Publika je sigurno poznaje i prepoznaje po pričama objavljenim u internetskim časopisima i na portalima Strane, Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Astronaut itd. Neke od njih prevedene su na engleski, ruski i makedonski jezik. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču. Svetkovina njena je prva knjiga priča.

Ženska iskustva za ovu spisateljicu su jako važna te upravo glasom ruralne žene progovaraju njene priče, glasom žene u patrijarhalnom društvu gdje im je samim tim pravo glasa gotovo potpuno uskraćeno.

''Pišem iz ženske perspektive jer tako pišem najbolje, razumijem i duboko proživljavam ono o čemu pišem. Pitanja abortusa, ženskog tijela, seksa, preljuba, majčinstva itd. uvijek su aktualna pitanja i jako mi je drago da je Svetkovina prepoznata kao knjiga koja je podsjetnik na svijet u kojem ne želimo ponovo živjeti'', kazala je u jednom od intervjua Magdalena Blažević.

Kopirati
Drag cursor here to close