Predstavljanje

'Svjedok vremena' Jakova Pehara pred sarajevskom publikom

Kultura / Knjige | 22. 06. 2016. u 20:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost u Sarajevu predstavilo je u srijedu knjigu "Svjedok vremena" 1935. - 2015., akademika Jakova Pehara.

Autor kaže da se u 88. godini života zapravo odlučio napraviti životopis, ali ne u klasičnom smislu. To je svojevrstan vremeplov kroz događaje koje je zabilježio, registrirao, a tu se, kaže, on najmanje pojavljuje.

"Knjiga bilježi 80 godina mojih događanja, od osnovne škole do danas. Osjećao sam potrebu i dug prema ljudima iz svijeta i rodbini, a unucima ponajviše da konačno i to uradim", kazao je Feni autor.

Izdvojio je poruku ljudima pogotovo mladima 'radite, nemojte se stidjeti bilo kakvog rada'. "Od zvijezda do gnijezda je težak put, treba ga proći. Nažalost, ja sam bleiburški dječak i ostao sam živ, vratio se sa 16 godina. Trebalo je hraniti devet članova obitelji. Bio sam mlinar, gostioničar", priča Pehar.

Iz svoje biografije izdvaja i podatak da je fakultet završio u Sarajevu, magistrirao i doktorirao u Beogradu, ima 40 godina profesorskog staža, stvarao je Sveučilište u Mostaru, enciklopediju Hrvata BiH, a i utemeljitelj je Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i njen predsjednik što smatra ostvarenjem svoga sna.

Za oblast visokog obrazovanja kako je sad koncipirana kaže da je 'trenutno u velikom metežu'. "Visokoškolske institucije, kao što su to i sudske institucije, su okamenjene institucije koje ne vole velike i česte promjene. Mi najedanput uvedemo Bolonjsku deklaraciju koja je raspršila visoko školstvo, ja sam protiv toga", naglasio je.

Večerašnje predstavljanje knjige upriličeno je u Samostanu sv. Ante na Bistriku pod pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare, a o knjizi su osim autora govorili i Ugo Vlaisavljević, Mladen Bevanda, Ivan Anđelić i Vladimir Premec.

Knjiga "Svjedok vremena" ranije je predstavljena u Mostaru i Čapljini, a autor kaže da će biti predstavljena i u drugim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close