Svečano otvorena

9500 naslova u novootvorenoj biblioteci u Kulturnom centru u Mostaru

Biblioteka, koja je otvorena u prostorijama Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Mostaru, trenutačno raspolaže fondom knjiga od oko 9500 primjeraka
Kultura / Knjige | 17. 04. 2018. u 20:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim presijecanjem vrpce u utorak je u Mostaru otvorena zajednička Karađoz-begova biblioteka i bibioteka Kulturnog centra "Kralj Fahd", a otvorili su je direktor tog centra doc.dr. Mohammed Al Alshaykh i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Biblioteka, koja je otvorena u prostorijama Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Mostaru, trenutačno raspolaže fondom knjiga od oko 9500 primjeraka, a ponuda naslova i knjiga za izdavanje je raznovrsna, od stručne i vjerske literature do bosanskohercegovačke, književnosti zemalja u okruženju, ali i svjetske književnosti.

Direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" Mohammed Al Alshaykh istaknuo je tom prilikom kako će nastojati pratiti trendove i potrebe svih kategorija koje će koristiti ovu biblioteku te osigurati što potrebnije i modernije naslove.

''Nastojat ćemo u svakom smislu da se biblioteka modernizuje, da se unaprijedi i da bude na višem nivou'', kazao je direktor.

Po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, riječ je o reaktiviranju već ranije započetog zajedničkog projekta objedinjavanja dviju biblioteka kojem se sada, kako je kazao, prišlo na jedan mnogo poduzetniji način.

''Centar "Kralj Fahd" je, zahvaljujući direktoru Mohammedu Al Alshaykhu, prepoznao značaj biblioteke u Mostaru, uložio mnogo u knjižni fond i mi smo ocijenili da ovaj projekt zavrjeđuje našu pažnju i da naša Karađoz-begova biblioteka sa svojim knjižnim fondom treba biti ovdje, na usluzi građanima i ovom gradu'', kazao je muftija.

Prednost ove biblioteke je, kako je navedeno, što korisnik ima pristup cjelokupnom knjižnom fondu, od kojeg se velika većina može koristiti izvan biblioteke, a knjige koje se ne mogu iznositi mogu se koristiti tokom radnog vremena biblioteke. U sklopu biblioteke nalazi se i čitaonica koja je opremljena kompjuterima koje čitatelji mogu koristiti u naučnoistraživačke svrhe, ali i za pisanje eseja, seminarskih, maturskih, diplomskih i drugih radova. Članstvo u ovoj biblioteci je besplatno.

Kopirati
Drag cursor here to close