Naša budućnost

Svaki peti pametnjaković u BiH nije pročitao niti jednu knjigu!

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava znanstvena javnost u BiH podsjeća da je neophodno da knjiga bude istaknutiji element kulturnog djelovanja…
Kultura / Knjige | 24. 04. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanja nevladinog sektora pokazuju kako gotovo petina mladih u Bosni i Hercegovini nije pročitala niti jednu knjigu, objavljeno je povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Poražavajuće je, kako je pokazala studija NVO sektora u BiH, da 18 posto anketiranih, ili skoro petina, mladih nije pročitala nijednu knjigu.

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava znanstvena javnost u BiH podsjeća da je neophodno da knjiga bude istaknutiji element kulturnog djelovanja, i da je neophodna zaštita autorskih prava, bez čijeg poštovanja neće biti ni novih ideja, ni novih vrijednosti.

Video: Svjetski dan knjige i autorskih prava

Naime, godine 1995. na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu je odlučeno da se Svjetski dan knjige i autorskih prava slavi 23. travnja, jer se taj datum veže za godišnjicu rođenja i smrti Williama Shakespearea i smrti Miguela de Cervantesa.

Ipak, tradicija svetkovine pisane riječi vuče znatno duže korijene, iz Španjolske, gdje je ustanovljena davne 1923. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close