Carlo Collodi

Stvorio je Pinokija, jednog od omiljenih likova dječje književnosti

Svoje najčuvenije djelo Storia di un burattino (Priča o lutku), znano i kao La avventure di Pinocchio (Pinokijeve avanture) počeo je pisati 1880. godine.
Kultura / Knjige | 24. 11. 2021. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Carlo Collodi (Firenca, 24. studenog 1826. - Firenca, 26. listopada 1890.)

Ako je neki imaginarni lik iz literature planetarno poznat i omiljen, onda je to zasigurno i drveni lutak Pinocchio. Generacije djece odrastale su uz Pinocchia i učile se životnim pravilima i mudrostima.

Djelo "Neobični doživljaji lutka Pinocchia" napisao je talijanski književnik Carlo Collodi, koji je rođen na današnji dan prije 195 godina.

Pravim imenom Carlo Lorenzini, rođen je u Firenci, 24. studenog 1826. godine.

Odrastao je u obitelji kuhara Domenica i sluškinje Angele (rođ. Orzali) Lorenzini kao prvo od desetoro djece. Djetinjstvo je proveo u toskanskom selu Collodi (nedaleko grada Pescia) u kojem je rođena njegova majka i po kojem je kasnije uzeo svoj spisateljski pseudonim.

Nakon završene osnovne škole u Collodiju poslan je na daljne rimokatoličko sjemenište Val d'Elsa kako bi postao svećenik. No, mladi Carlo će prekinuti školovanje i početi raditi kao prodavač knjiga, a kasnije i kao novinar.

U dobi od 22 godine postao je novinar lista Il Fanfulla koji se zalagao za ujedinjene talijanskih zemalja u jedinstvenu državu. Godine 1848. utemeljio je satirički list Il Lampione koji je već 1849. godine zabranjen na intervenciju samog toskanskog velikog vojvode.

Njegov naredni novinarski projekt La Scaramuccia bio je bolje sreće, a list Il Lampione ponovno je pokrenuo 1860. godine. Nakon 1870. godine radi kao kazališni kritičar i novinarski urednik.

Bavi se i prevođenjem te se okreće djelima koja se bave tematikom dječje fantazije pa tako na talijanski jezik prevodi bajke francuskog pisca Charlesa Perraulta (npr. Uspavana ljepotica, Mačak u čizmama). Ta ga djela toliko obuzimaju da i sam počinje pisati dječje priče, a najpozantije su iz tog perioda serije priča o Giannettinu (Ivici).

Potom je, postavši jedan od vodećih autora za djecu i mladež, objavio niz knjiga u Školskoj biblioteci izdavačke kuće "Paggi" (Ivičin put po Italiji – Viaggio per l’Italia di Giannettino, I–III, 1880–86; Ivičina gramatika – La grammatica di Giannettino, 1883; Ivičina računaljka – L’abbaco di Giannettino, 1885; Ivičina geografija – La geografia di Giannettino, 1886; Ivičina čarobna svjetiljka – La lanterna magica di Giannettino, 1890).

Foto: Internet / Pinocchio i Geppetto

Svoje najčuvenije djelo Storia di un burattino (Priča o lutku), znano i kao La avventure di Pinocchio (Pinokijeve avanture) počeo je pisati 1880. godine.

Djelo je u nastavcima objavljivano, počeviši od 1881. godine, u listu Il Giornale dei Bambini, prvom talijskom listu za djecu. Priča o drvenom lutku Pinocchiju koji oživi, a pri svakoj laži koju izgovori nos mu se poveća, u samim je počecima zabilježilo uspjeh kod publike.

No, pravi će uspjeh doživjeti tek nakon piščeve smrti jer to će djelo mnoge filmske stvaratelje, među ostalima i samog Walta Disneya, nadahnuti za stvaranje brojnih filmskih djela.

Pisao je i drame (Muževa čast – L’onore del marito, 1870; Veliki dečki – I ragazzi grandi, 1872). Novinarske priče i kronike skupio u knjigama Skice (Macchiette, 1880), Oči i nosevi (Occhi e nasi, 1881) i Vesele priče (Storie allegre, 1887).

Carlo Collodi preminuo je 26. listopada 1890. godine, a pokopan je u mjestu San Miniato al Monte.

Video: PINOCCHIO Trailer (2020) Fantasy Movie

 

Kopirati
Drag cursor here to close