Boris Jonson

Stižu "memoari kakvih nema"

Otkako je napustio funkciju, Johnson je zaradio više od milion funti za četiri govora, uključujući i one za osiguravajuće kompanije i investitore.
Kultura / Knjige | 16. 01. 2023. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši britanski premijer Boris Jonson sklopio je dogovor s izdavačkom kućom Harper Collins da napiše memoare koji će obuhvatiti njegovu ulogu u središtu jednog od najdramatičnijeg razdoblja u novijoj britanskoj povijesti.

Johnson je podnio ostavku na mjesto premijera početkom rujna nakon što su njegovi ministri masovno podnijeli ostavke zbog niza skandala, uključujući zabave u sjedištu vlade kada je ostatak Britanije bio pod strogim lockdownom tijekom pandemije COVID-19.

Harper Collins je u ponedjeljak priopćeio da je Johnson potpisao ugovor, ali nije pružio nikakve detalje o tome koliko će biti plaćen niti kada će knjiga biti objavljena.

Otkrića o zabavama

Johnsonovo vrijeme na funkciji pokrivalo je odlazak Britanije iz Europske unije, pandemiju COVID-19 i naknadna otkrića o zabavama koje su prekršile pravila karantina u vladinim zgradama, te početni odgovor Britanije na rusku invaziju na Ukrajinu.

Arabella Pike, direktorica izdavaštva u Harper Collins, koja je stekla prava na knjigu, nazvala ju je "memoarima kakvih nema".

''Radujem se radu s Borisom Johnsonom dok piše svoj izvještaj o svom vremenu na funkciji tijekom nekih od najznačajnijih događanja kroz koje je Ujedinjeno Kraljevstvo prošlo u posljednje vrijeme'', rekla je ona.

Otkako je napustio funkciju, Johnson je zaradio više od milion funti za četiri govora, uključujući i one za osiguravajuće kompanije i investitore.

Johnsonova živopisnost

Od Johnsona, čija je živopisnost već dugo vremena jedno od njegovih obilježja, očekuje se da nastavi svoju spisateljsku karijeru i pridruži se govorničkom krugu nakon što je napustio funkciju.

Njegove prethodne knjige uključuju biografiju njegovog heroja i britanskog ratnog vođe Winstona Churchilla, a pristao je da napiše knjigu o Williamu Shakespeareu prije nego što je postao premijer.

U listopadu je Johnson odustao od pokušaja da povrati poziciju koju je izgubio samo nekoliko tjedana prije nego što je njegova nasljednica Liz Truss i sama zbačana s premijerske pozicije.

Nakon povratka u zemlju sa odmora na Karibima, Johnson je izjavio kako ne vjeruje da bi mogao ujediniti poslanike Konzervativne stranke, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close