'Poslije zabave'

Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade

Na ovogodišnji natječaj za NIN-ovu nagradu pristiglo je 188 romana.
Kultura / Knjige | 29. 01. 2024. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stevo Grabovac, pisac iz Broda sa banjalučkom adresom, sedamdeseti je dobitnik prestižne NIN-ove nagrade za roman 'Poslije zabave', koji je objavljen prošle godine u izdanju banjalučkog „Imprimatura“.

Ovo je priopćeno danas u beogradskom hotelu 'Moskva', a odluku o dobitniku donio je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik).

Podsjećamo, njegov roman prvenac 'Mulat albino komarac', također objavljen u izdavačkoj kući 'Imprimatur' prije četiri godine našao se u najužem izboru za nagradu.

U najužem izboru NIN-ove nagrade pored banjalučkog pisca Grabovca bilo je još četiri autora: Vladimir Pištalo: "Pesma o tri sveta" (Agora), Vladan Matijević: "Pakrac" (Laguna), Srđan Srdić: "Autosekcija" (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević: "U zemlji Franje Josifa" (Književna općina Vršac).

Na ovogodišnji natječaj za NIN-ovu nagradu pristiglo je 188 romana.

U svom obraćanju prisutnima, Grabovac se potom zahvalio žiriju na ukazanom povjerenju i časti da dobije NIN-ovu nagradu, priznavši da još uvijek ne može skupiti svoje dojmove.

"Iskreno, nisam mogao imati nikakva pretjerana očekivanja i nadanja, ali još uvijek pokušavam slegnuti dojmove. Jako sam zahvalan i čast je biti ovdje", rekao je pisac.

Grabovac je rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istaknuo je da je "otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtjevnijih poteza u čovjekovom životu".

"Dugo vremena je mene kao čovjeka proganjala činjenica da je neshvatljivo da kao ljudi možemo da previdimo takve stvari, da nam iz političkih ili bilo kakvih interesa nije zanimljivo. To je bila unutarnja dilema s kojom sam se dugo borio. Roman govori o pokušaju pisanja jedne takve priče", naveo je Grabovac.

Kopirati
Drag cursor here to close