Najbolja priča

Stanko Krnjić osvojio prvu nagradu na natječaju "Zija Dizdarević"

"Možda je pisanje i način da se oslobodimo trauma rata", kaže Stanko Krnjić, autor autobiografske, prvonagrađene pripovijetke pod nazivom "Ostavljeni".
Kultura / Knjige | 29. 11. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnji dio ovogodišnje trideset i sedme po redu književno-kulturne manifestacije Zijini susreti završen je dodjelom nagrada za najbolju kratku priču.

Susreti su obilježeni pričama s ratnom tematikom, a stručni žiri najboljom je proglasio pripovijetku "Ostavljeni" autora Stanka Krnjića iz Dubrovnika. Inače, manifestacija se održava u čast književnika i antifašista Zije Dizdarevića, koji je u dvadeset i šestoj godini ubijen u Jasenovcu.

Pandemijsko vrijeme, koje živimo već gotovo dvije godine, utjecalo je kako na organizaciju ove tradicionalne mafestacije tako i na broj pristiglih prijava na raspisani najtječaj za kratku priču. No, članovi stručnog žirija stava su da su ovogodišnji radovi, ipak, najkvalitetniji.

"Stotine priča nam se prijavljuje zadnjih deset godina, ove godine došlo trideset. Moram vam reći da smo s tih trideset imali možda najkvalitetniji korpus priča ove godine", kaže predsjednik žirija Edin Pobrić.

Ono što posebno ističu je činjenica da je među pristiglim pričama najveći broj s ratnom tematikom, što najbolje govori u kakvom vremenu živimo. Jer samo do prije nekoliko godina među više od stotinu pristiglih radova ratnom tematikom bavio se tek mali broj. No, možda je pisanje i način da se oslobodimo trauma rata, kaže Stanko Krnjić, autor autobiografske, prvonagrađene pripovijetke pod nazivom "Ostavljeni".

"Devedeset druge sam bio u Hrvatskoj vojsci i ovo je jedan događaj koji je obilježio puno toga u meni. Nažalost, malo je fikcije u ovoj priči. Onaj tko bude čitao ovu priču vidjet će koliko je to bilo potresno i, nažalost, ja sam se našao na tom mjestu", priča Krnjić.

Biti najbolji na najznačajnijem bosanskohercegovačkom književnom natječaju znači mnogo, posebno zbog činjenice, kako reče Edin Pobrić, što je Zija Dizdarević, iako je živio vrlo kratko, jedan od najtalentiranijih pripovjedača u regiji. Njegovo pripovjedanje, ali i način na koji je prekinut njegov književni rad i život obvezuju.

"Možda nam nikad nisu bili važniji Susreti 'Zija Dizdarević' kao ovih godina kada živimo u jednom kaotičnom, traumatičnom, šiznutom vremenu i kad je fašizam svakodnevna pojava u našem društvu", poručuje Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog vijeća.

A protiv takve pojave, u čast književnika i antifašista Zije Dizdarevića, Fojničani istinski istrajavaju Zijinim susretima, koji će kažu trajati usprkos kako pandemijskom tako i onom kaotičnom vremenu u kojem, nažalost, živimo, javlja Federalna TV.

Kopirati
Drag cursor here to close