Poezija

Stolac: Završen festival kulture "Slovo Gorčina"

Veliki odziv publike, izbor sudionika/ca, programski koncept, raznovrsnost i visoki estetski nivo sadržaja Festival kulture Slovo Gorčina u najkraćem je ono što je činilo izdanje za 2018. godinu.
Kultura / Knjige | 31. 07. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recitalom poezije Maka Dizdara u izvedbi dijela glumačkog i autorskog tima predstave ''Orfej sluša radio'' nastale u produkciji Kazališta Marina Držića i Multimedijalne kolibe počelo je ovogodišnje izdanje Festivala kulture Slovo gorčina. Multimedijalna manifestacija s bitno izmijenjenim i unaprijeđenim konceptom trajala je od 27. do 29. srpnja te ugostila brojne umjetnike i umjetnice iz regije i svijeta, posvećene književnosti, teatru, likovnoj umjetnosti i glazbi.

Književni program prve festivalske večeri bio je u znaku velikog pjesnika Otta Tolnaija, vojvođanskog Mađara, autora preko trideset knjiga poezije, romana, eseja, te monografija posvećenih likovnim umjetnicima. U Šarića kući gdje je festivalski program započet sa sigurno najznačajnijim književnim gostom razgovarao je književnik i novinar Ahmed Burić.

Tolnai je bio posljednji predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. O tome, njegovoj vrhunskoj poeziji te nazočnosti mora u autoru vojvođanske ravnice razgovarali su između ostalog Ahmed Burić i Otto Tolnai koji je bitan dio vlastitog opusa posvetio traumama jugoslovenskih ratova i temi krize identiteta, priopćili su organizatori.

Nakon prvog književnog predstavljanja proglašeni su i ovogodišnji dobitnici/e nagrade „Mak Dizdar“ za najbolji neobjavljeni rukopis poezije autora i autorica do 35 godina. Žiri kojim je predsjedavala Šejla Šehabović, te članovi Nadija Rebronja i Adnan Žetica od preko pedeset pristiglih rukopisa izdvojili su tri koja su odlikovala autorska zrelost i od čijih autora/ica u perspektivi možemo očekivati ozbiljne pjesničke karijere.
Treće nagradu je osvojila zbirka „Kamene gore Spartohorija“ Srđana Sekulića. Druga nagrada pripala je Vladani Perlić za zbirku „Posljednji mate sa Erazmom“. Pobjednica ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina je Željana Vukanac sa zbirkom poezije „Prostori“. Prva nagrada sastoji se od novčanog iznosa, objavljivanja rukopisa te promocije zbirke na Slovu Gorčina.



Na otvaranju festivala publika je imala priliku pogledati izložbu „Slovo Grubača: stećci u suvremenoj umjetnosti“ autora/ica Ajše Beširević, Enisa Čišiča, Bora Dizdara, Edina Durmiševića, Emira Durmiševića, Adisa Fejzića, Danisa Fejzića, Taide Jašarević i Armina Numanovića.
Program prvog festivalskog dana završen je u Kafe baru Nota uz glazbeno-poetski performans Ahmeda Burića posvećen prerano preminulim prijateljima, Aletu Puziću, Nisvetu Džanki i Predragu Luciću.
After party na istom mjestu, tokom festivala, bio je u znaku DJ programa u izvedbi Milija Sefića i HigherRa.



Prvi put ove godine, kako piše organizator, u okviru Festivala kulture Slovo Gorčina organiziran je Stolački ljetni univerzitet, edukacijski segment posvećeni mladim polaznicima/ama iz Bosne i Hercegovine i van granica naše zemlje. O poeziji Maka Dizdara u širem kontekstu, od kanonizacije do života autora, predavale su Amila Buturović sa Univerziteta York u Torontu, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i kazališne umjetnosti BiH, Adrijana Vidić sa Sveučilišta u Zadru i Nadija Rebronja sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Gosti još jedne književne večeri u Šarića kući bili su bosanskohercegovački autori Ahmed Burić, Faruk Šehić i Damir Ovčina. Tom prilikom predstavljen je Burićev roman ''Tebi šega što se zovem Donald?'' objavljen u izdanju bh. izdavačke kuće Buybook i beogradske Lagune, nova knjiga Faruka Šehića ''Priče sa satnim mehanizmom'', objavljena u Buybooku i hrvatskoj Frakturi, te nagrađivani roman ''Kad sam bio hodža'' Damira Ovčine u izdanju Buybooka. Ove autore različitih senzibiliteta i poetika u najširem povezuje rat kao opravdano nezaobilazni tematski okvir onih koji su rođeni krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina a danas žive i stvaraju u Bosni i Hercegovini. O osobnom odnosu prema književnom tekstu, čitalačkoj recepciji i načinu na koji pišu govorili su u prepunoj bašti Šarića kuće. Sam ambijent unutar kojeg je održano Slovo Gorčina doprinijelo je dodatnoj festivalskoj magiji. Uz spomenutu Šarića kuću, posebni festivalski obol dat je odlaskom na stari grad Vidoški gdje je u završnici drugog festivalskog dana održan koncert Miroslava Tadića. Njegov repertoar podrazumijevao je izvedbu tužbalica, igri i uspavanki, a sam koncert bio je još jedna potvrda Tadićevog statusa jednog od najboljih gitarista na svijetu. Tadićeva specijalna gošća na koncertu bila je violinistica Yvette Holzwarth.

Nakon ovog nesvakidašnjeg muzičkog doživljaja, u istom ambijentu upriličena je glazbena predstava „Balade Petrice Kerempuha“ u izvedbi Vene Mušinovića i Mokrih gljiva. Jedno od vrhunskih djela hrvatske književnosti predstavljeno na netipičan način (a riječ je o predstavi koja je osvojila brojne nagrade) uz Tadićev koncert bili su dovoljni za komentar publike koji je podrazumijevao da bi i sa samo ova dva programa Festival kulture Slovo Gorčina zaslužio sve pohvale i visoke ocjene.



Promocijom knjige „Lutanja“ autorice Aleksandre Jovičić s kojom je razgovarao Adnan Žetica, počeo je program posljednjeg festivalskog dana. Aleksandra Jovičić prošlogodišnja je dobitnica nagrade „Mak Dizdar“. Uz posljednja predavanja u okviru Stolačkog ljetnog univerziteta Slovo Gorčina završeno je predstavljanjem književnika iz Hercegovine. O tome što znači zavičaj i kako ga promišljamo sa Huseinom Ćesićem i Muhamedom Hamom Elezovićem razgovarali su Hadžem Hajdarević i Edim Šator.

Veliki odziv publike, izbor sudionika/ca, programski koncept, raznovrsnost i visoki estetski nivo sadržaja Festival kulture Slovo Gorčina u najkraćem je ono što je činilo izdanje za 2018. godinu. Ukupna atmosfera još jedna je u nizu potvrda kako možemo i moramo iz Stoca slati drugačije poruke, one u duhu povezivanja i stvaranja temelja za buduće suradnje, posvećene isključivo umjetnosti, daleko od dnevne politike.

Organiziranje Festivala kulture Slovo Gorčina podržali su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Kazalište Marin Držić, Fondacija Mak Dizdar, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Općina Stolac, Hepok, Turistička zajednica HNK-HNŽ, udruženje Pomozi.ba i Sarajevski otvoreni centar.

Organizatori Festivala kulture Slovo Gorčina zahvaljuju se partnerima na podršci i medijskoj pažnji tijekom trajanja manifestacije.



Kopirati
Drag cursor here to close