Kosača

Škarica predstavio knjigu o naslijeđu i izazovima Hrvata u BiH

Autor je istaknuo kako mu je ovo petaknjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost.
Kultura / Knjige | 28. 04. 2022. u 19:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige 'Hrvati Bosne i Hercegovine - naslijeđe i izazovi budućnosti' autora Mateja Škarice upriličena je u četvrtak u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Autor je istaknuo kako mu je ovo petaknjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost.

''U posljednje vrijeme više sam se posvetio publicističkom radu. Sav taj arhivski materijal i što istražujem, terenski sam odlučio objaviti na jednom mjestu, kako bi se javnost mogla bolje upoznati s mojim pogledom i iskustvima. Svu tu kulturno-povijesnu baštinu, zemljopis, putopise i eseje sam odlučio ukoričiti u ovo i slična djela'', rekao je Škarica.

Na pisanje ove knjige ga je potaklo to što ga je uvijek zanimala vojna povijest, od dječačkih dana kroz stručno obrazovanje, a odlučio se koncentrirati na Hrvate i BiH te objasniti kako su kulturno-povijesni događaji oblikovali jedan narod i jednu državu.

Naveo je i kako je djelo pripremao više godina.

''Službeno je počelo 2015. godine, a i još od ranije na studiju novinarstva kroz neke seminarske radove. Bilo je zahtjevno napisati ovu knjigu, objediniti povijest, zemljopis, kulturno-povijesnu baštinu, pa i politiku i međunarodne odnose'', zaključio je autor.

Fena / Predstavljanje knjige Mateja Škarice

Na knjigu se kratko osvrnula i književnica Anita Martinac, objasnivši što ovu knjigu razlikuje od njoj sličnih.

''Ovo je jedna vrlo interesantna knjiga, a autor je umekšanim rječnikom i književnim stilom približio mnoge teme iz društveno-političkog života, s osvrtom na povijesne činjenice. Govorio je o odjecima povijesti do današnjih dana, napravio je dobar spoj kroz vrijeme osvrnuvši se na neke od značajnijih događaja. Svidio mi se njegov stil, kako je ležerno prošao kroz ozbiljne teme'', ustvrdila je Martinac.

Božo Skoko je u recenziji ove knjige istaknuo kako je knjiga originalno publicističko djelo, s elementima znanstvenog pristupa.

"Knjiga popunjava prazninu po pitanju identiteta i baštine bosanskohercegovačkih Hrvata te je važan doprinos razumijevanju povijesti, ali i sadašnjosti Bosne i Hercegovine te uloge i doprinosa Hrvata u njoj. Utemeljena je na činjenicama i terenskom istraživanju, pisana je na iznimno pitak i zanimljiv način te može poslužiti kao literatura u nastavi, ali i kao atraktivno djelo za širu javnost", naveo je Skoko.

Uz autora, knjigu su predstavili Anita Martinac, fra Ante Marić te u ime nakladnika Ana Babić, direktorica Naklade ALFA.

Kopirati
Drag cursor here to close