Zbirka pjesama

'Oluja' predstavljena u Širokom Brijegu

"Zbirka 'Oluja' sastavljena je istinski proživljenom emocijom, vlastitim iskustvom i postojanjem, svjedočenjem realnih situacija i zapleta. Kako bi se dogodila oluja, potrebno je i više osjećaja no što mislimo''
Kultura / Knjige | 01. 10. 2021. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 30. rujna 2021. u Širokom Brijegu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg održano je predstavljanje zbirke 'Oluja', autorice Marije Lovrić - Crnjac.

O zbirci su govorili prof. doktorandica književnosti i germanistike Božena Pandža i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ljubica Ivančić.

"Zbirka 'Oluja' sastavljena je istinski proživljenom emocijom, vlastitim iskustvom i postojanjem, svjedočenjem realnih situacija i zapleta. Kako bi se dogodila oluja, potrebno je i više osjećaja no što mislimo. Oluja ne mora imati negativnu konotaciju, ovdje oluja pokreće, stišava, razmišlja, odlučuje, ljubi i podnosi'',  kazala je Ivančić.

''Iako je Tango za kraj nazvan krunom stvaralaštva Lovrić-Crnjac, Oluja nastaje iz pepela vremenom ugaslih priča, kao fenix, snažan i jak, kao želja 'Sve što sam željela', kao što spisateljica u istoimenoj pjesmi kaže. Kao i u prethodnoj zbirci tako i u Oluji, ljubav se rađa iz nova, ljubav je uvijek ''ono što nas pokreće, što istu jarko crvenu krv uzburka.'' Ljubav, mir i spokoj nakon oluje neizbježni su motivi nove ljubavlju prožete zbirke. Lovrić-Crnjac progovora iz srca svake žene i njena riječ prisutna je u misli strastvene žene kakva je i sama jer upravo iz strasti i ljubavi nastaju zbirke poput Oluje. Žena koja voli čovjeka u punini, žena čiji je život procvao poput pupoljka ruže nakon duge suše i čija osebujnost nastaje poput duge nakon kiše, žena je svevremenska i sveprisutna u poeziji zbirke Oluja. Vremenita i iskonska je njena ljubav, ''Kroz oluje i vjekove'' kako i sama kaže, te se događa sama od sebe kao i sve prave stvari u životu: 'ne pitaju za dopuštenje, niti pitaju je li pravo vrijeme',  istaknula je Božena Pandža.

Foto: PR / Predstavljena zbirka pjesama 'Oluja'

Posebnu emociju donijela je profesorica i glumica Maja Lasić, koja je čitanjem stihova donijela čaroliju u dvoranu.

Na kraju se i sama autorica zahvalila svima na dolasku i kazala kako je pouka priče da sve oluje dođu u naš život, kako bi nas učinile jačim i da uvijek zapamtimo da i poslije najjače oluje uvijek dođe sunce.

Leon Lasić napravio je glazbeni ugođaj, izvođenjem pjesam Olivera Dragojevića i Pjesme nad pjesmama.

Moderator predstavljanja je bila Željka Šaravanja.

Kopirati
Drag cursor here to close