Mile Pešorda

Šimićevi susreti pogriješili svoj rođendan?!

Na najavu ovogodišnjih Šimićevih susreta reagirao je književnik Mile Pešorda, prvi dobitnik Šimićeve nagrade.
Kultura / Knjige | 18. 04. 2023. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik Mile Pešorda reagirao je na najavu ovogodišnjih Šimićevih susreta navodeći kako su ''laž i izmišljotina'' napisi ''o nekim Šimićevim susretima 1964.'', te da se stoga ne može govoriti o "jubilarnim 60. Šimićevim susretima".

Pešorda navodi kako su prvi Šimićevi susreti održani 1970. godine - prvi dan u Grudama, u subotu 30. svibnja 1970. u Gimnaziji i kino-dvorani, i, drugi dan u Drinovcima, u nedjelju 31. svibnja 1970. na otvorenome poslije pučke sv. mise.

''S beogradskim diktatorskim udarom na preporodno Hrvatsko proljeće, koji su jugokomunisti izvršili u prosincu1971., lokalna udboKOSačka družina direktivno naliježe i na Šimićeve susrete, stavivši ih pod totalitarni nadzor, službeno izdajući o ŠS lažni rodni list s lažnim »rođendanom« antidatiranim u godinu.1964., dakle pod kapu zloglasnoga Aleksandra Rankovića. Toga lažnoga udbaškoga »rođendana« Šimićevih susreta« vladajuća se Centrala sve do danas drzovito drže kao pijan plota'', navodi Pešorda.

  / S prvih Šimićevih susreta | Izvor: Mile Pešorda

Dodaje kako je Ferdo Boban, profesor hrvatskoga jezika i književnosti, savjetnik u Republičkome sekretarijatu/ministarstvu prosvjete i kulture Bosne i Hercegovine, rođen u općini Grude izjaviou sarajevskom 'Odjeku' iz ožujka 1970. godine: ''Od ove godine imat ćemo još jednu manifestaciju poezije i pjesnika.(…) Na sjednici Odbora 13.2.1970.donesen je zaključak da se manifestacija u čast A.B.Šimića nazove Šimićevi susreti. Ujedno je usvojena osnovna koncepcija programa Šimićevih susreta…''.

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je 6.lipnja 1970.: ''Prvi Šimićevi susreti, održani 30.i 31. maja ove godine u Grudama i Drinovcima, rodnom mjestu pjesnika Antuna Branka Šimića, imali su svečano obilježje četrdeset pete godišnjice smrti ovog velikog pjesnika. Preko četrdeset pjesnika iz svih naših republika svojim prisustvom i pročitanom poezijom dali su ovoj pjesničkoj manifestaciji jugoslovenski karakter, što je i bila želja organizatora''.

Na ovim prvim susretima, podsjeća Pešorda, dodijeljene su dvije nagrade za neobjavljene pjesme pročitane na susretima. Žiri u sastavu: akademik Ivo Frangeš, dr Radovan Vučković (predsjednik) i Vitomir Lukić dodijelio je prvu nagradu Nikoli Martiću za pjesmu ''Bogumilska bajka'' i drugu njemu za pjesmu 'Tužbalica'. 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close