Hivzija Hasandedić

"Sidžil mostarskog kadije” predstavljen u Mostaru

Kultura / Knjige | 10. 12. 2015. u 22:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Sidžil mostarskog kadije” profesora Hivzije Hasandedića održano je večeras u Centru za kulturu Mostar.

''Profesor Hasandedić, gotovo punih sedamdeset godina, bavio se istraživanjem prošlosti Mostara i Hercegovine, prvenstveno Osmanskog perioda. Za to vrijeme je prikupio, dešifrirao, obradio i publicirao na stotine neprocjenjivo vrijednih povijesnih izvora'', rekla je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Govoreći na predstavljanju knjige, ministrica Dilberović je skrenula pažnju na uspješan istraživački rad profesora Hasandedića koji je rezultirao objavljivanjem preko 400 bibliotekarskih jedinica. Puno istraživačko i znanstveno afirmiranje prof. Hasandedić dobio je dolaskom u Arhiv Grada Mostara.

''Zaslužan je za formiranje izuzetno vrijedne Orijentalne zbirke arhiva te stručne i znanstvene obrade njenih rukopisa. Njegova intelektualna ostavština pohranjena je u Muzeju Hercegovine i Arhivu HNŽ-a'', rekla je ministrica Dilberović.

Za svoj rad prof. Hasandedić je dobio mnoga priznanja, među kojima počasni doktorat Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. "Sidžil mostarskog kadije” peta je knjiga u obradi Hivzije Hasandedića i sadrži reproducirane forme određenih izvora koji su u originalnoj formi nestali tijekom rata u BiH.

Ministrica je na kraju dodala kako ‘’ovakva izdanja obogaćuju naša saznanja o povijesti Hercegovine i različitim društvenim aspektima života’’.

Predstavljanje ovo knjige je dio Programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja profesora Hasandedića.

U sklopu navedenog programa za petak i subotu najavljeno je održavanje Znanstvenog skupa "Hercegovački naučnici i tradicija istraživanja u Hercegovini” koji će se održati u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Nakon što skup završi s radom, u subotu, 12. prosinca u 12.30 sati bit će upriličena svečanost proglašenja i dodjele nagrada učenicima srednjih škola s područja HNŽ-a koji su sudjelovali na nagradnom natječaju Arhiva HNK-a o kulturnom-povijesnim temama.

Organizatori navedenog programa su Federalno ministarstva obrazovanja i znanosti, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar, Arhiv HNK i Muzej Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close