Klepsidra

Sanijela Matković objavila monodramu posvećenu Vesni Parun

Monodramu objavljenu u vlastitoj nakladi nazvala je “Klepsidra” po istoimenoj pjesmi Vesne Parun
Kultura / Knjige | 07. 05. 2020. u 19:29 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Monodrama Klepsidra

Nakon uspješno realiziranih 25 kazališnih predstava, najčešće izvođenih u okviru širokobriješkog amaterskog kazališta „Didak“, bosanskohercegovačka i hrvatska književnica i kulturna djelatnica Sanijela Matković objavila je svoju prvu monodramu „Klepsidra“.

Monodrama je posvećena životu Vesne Parun i njezinoj velikoj ljubavi prema riječi. Vesna Parun najistaknutija je hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća, a to mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti. 

“Vesna Parun za mene je više od književnice i pjesnikinje. Ona je muza, svjetionik i inspiracija na putovima kojima prolaze pjesničke karavane. Iako sam napisala nekoliko pjesama njoj posvećenih, ova monodrama za mene ima posebnu sentimentalnu vrijednost. Njome sam htjela pokazati koliko je najveća pjesnikinja živjela za riječ i za ljubav”, kazala je Sanijela Matković u izjavi za Bljesak.info.

Monodramu objavljenu u vlastitoj nakladi nazvala je “Klepsidra” po istoimenoj pjesmi Vesne Parun. Autorica ističe kako se ne radi o klasičnoj monodrami, nego o prikazu Vesninog odnosa prema riječi i emociji.

“Ta dva njezina usuda, dvije ljubavi, izvirala su iz nje i vraćala joj se kao popudbina”, dodala je Sanijela Matković koja je već počela pregovore s glumcima.

Ova rođena Širokobriježanka autorica je deset tiskanih i pet digitalnih naslova i dobitnica mnogih književnih nagrada. Članica je Društva hrvatskih književnika, PEN-a BiH, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, a njezini su poetski i prozni uratci zastupljeni u međunarodnim antologijama, zbirkama i zbornicima.

Kopirati
Drag cursor here to close