Damir Omeragić

Promovirana prva knjiga trilogije ''Ognjena godina anarhiste Gabrijela''

Kultura / Knjige | 22. 08. 2015. u 07:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Ognjena godina anarhiste Gabrijela'', autora Damira Omeragića, alias Dade Staksa, promovirana je u petak u Muzeju književnosti i pozorišne umejtnosti BiH u Sarajevu.

Urednica izdavačke kuće Paun&Co Tuzla, Alma Omeragić je kazala da je ovo samo prvi dio iz istoimene trilogije i govori o svim problemima s kojima se svijet suočava, terorizmom, korupcijom, sve ono što nas planetarno tišti.

''Knjiga je neobična po svojoj tematici. Dado piše o nekom paralelnom svijetu i vrlo čudnom univerzumu u kojem su svi likovi manje-više negativni. Pisana je u stilu mlađih autora, kakav je i Dado, u stilu internet generacija koji sve rade pod šiframa'' rekla je Omeragić.

Pojasnila je da se radnja odvija na dva kontinenta i to je ono što je knjigu učinilo interesantnom, ''što je planetarna, što se odnosi na sve segmente ovog našeg društva s kojima se svi u globalnom nivou suočavamo''.

Kazala je da će Izdavačka kuća Paun&Co Tuzla raditi i na drugom dijelu trilogije koji je već napisan i pripremljen, ali će sačekati kritiku čitatelja prvog dijela.

U prvom dijelu knjige, čitatelji se upoznaju s likovima, a glavni lik u knjizi je Gabriel, vođa četvoročlane neoanarhističke grupe koja djeluje u Sarajevu.

Autor je kazao da je ovo njegov pokušaj da uradi neokomercijalno štivo, radi se o trileru koji ima dodira sa sumornom realnošću, a uzori su mu bili ''Kum“ i drugi.

''Jedna od poruka koje pokušavam poslati je da li trebamo osuditi teroristu koji se bori za ispravnu stvar, da li mu trebamo presuditi po zakonima koji ni sami ne poštujemo, ili mu se trebamo pridružiti u toj borbi jer nikog drugog nije briga za nas'' kazao je Staks.

U osvrtu na roman, Nihad Mešić River je napisao kako u knjizi nema ''pozitivnih likova“, svi su manje-više skloni nasilju, prevarama, nevjeri, čak i ako nastoje da izmijene ovaj svijet revolucionarnim ili terorističkim metodama.

Staks je već objavio knjigu pripovjedaka pod nazivom ''Crne ovce Solomonove'', ali iščekuje kritike trilogije ''Ognjena godina anarhiste Gabrijela''.

Damir Omeragić je rođen 1971.godine u Sarajevu, bavi se pisanjem od 18.godine. U ratu u BiH radio je za RTV Sarajevo, a jedno vrijeme kao ''fikser'' za strane TV-ekipe. Od 1995.godine kontinuirano radi kao prevoditelj za međunarodne organizacije.

Trenutno živi u Briselu sa svojom suprugom.

Kopirati
Drag cursor here to close