Dani Karađoz-begove medrese

Promovirana knjiga "Ka razumijevanju Kur'ana"

Promocija je održana u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar.
Kultura / Knjige | 21. 03. 2022. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u nedjelju, 20. ožujka 2022. godine, u sklopu manifestacije ''Dani Karađoz-begove medrese'' održana promocija knjige ''Ka razumijevanju Kur'ana'', autora prof. dr. hfz. Rifeta Šahinovića. Promocija je održana u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar, a prisutnima su se obratili mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski, prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i sam autor knjige.

''Časnom Kur'anu mi muslimani trebamo prilaziti kao knjizi utjehe, knjizi nade, knjizi razgale i mira. Njene poruke prožete su tim glasovima. One su tu da pobude u čovjeku poticaje da čini ono što je dobro, ono što je lijepo i ono što je korisno. Uvijek i u svakom vremenu Časni Kur'an nam se razotkriva u toj svojoj neiscrpnoj širini i dubini, s novim mogućnostima čovjeku da pronađe sklad i mjeru u svome životu, da upotpuni, odnosno da korigira svoje ćudoređe, svoje ponašanje prema ljudima, svoje ponašanje i odnos prema prirodi i prema svemu što ga okružuje u ovom zemaljskom prostoru. Knjiga koja je pred nama napisana je da nam predoči Kur'an kao cjelinu. I upravo nam je obaveza čuti i razumijevati Kur'an kao cjelinu'', rekao je muftija Dedović.

Knjiga ''Ka razumijevanju Kur'ana'' je od izuzetnog značaja, jer na sveobuhvatan i duhu vremena primjeren način govori o vrijednostima koje su duboko utkane u Allahov govor i njen autor je upravo kroz tu knjigu otkrio dio blaga koji se nalazi u Časnom Kur'anu.

Foto: Sara Sarajlić / Promovirana knjiga "Ka razumijevanju Kur'ana''

''Kur'an kao cjelinu prepoznati i uzeti, znači Kur'an shvatiti, pojmiti i prihvatiti da je to inkluzivna knjiga. To znači da Kur'an nije knjiga koja isključuje bilo koga. To je knjiga koja je inkluzivna, koja uključuje različite denominacije i profile, ne isključuje nikoga. Ona je putokaz i uputstvo čovječanstvu čitavom. Narativ koji Kur'an svodi ka ekskluzivizmu vodi zatvaranju, vodi uskogrudnosti. Ne vodi otvorenosti i širini s kojom nakanom je Bog dragi Kur'an objavio. Takvo čitanje Kur'ana je pogrešno, nepotpuno. Ono ne zahvata Kur'an kao cjelinu'', pojasnio je Muftija mostarski.

Djelo doktora Šahinovića, ''Ka razumijevanju Kur'ana'', donosi intelektualno i duhovno zrela promišljanja o vječnoj Božijoj riječi, koja nadahnjuje ljudsko stvorenje smjerno predano njenom putokazju.

Izdavači ovog značajnog djela su Muftijstvo bihaćko i Medresa ''Reis Džemaludin efendija Čaušević'', a recenzenti: profesor doktor Nedžad Grabus, profesor hafiz Mehmed Kudić i docent doktor hafiz Mensur Malkić.

Kopirati
Drag cursor here to close