Šantićeve večeri poezije

Promovirana antiratna knjiga koju bi trebali svi pročitati

Kultura / Knjige | 08. 10. 2016. u 21:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na '97. Šantićevim večerima poezije' u Vladikinom dvoru u Mostaru u subotu navečer je predstavljena knjiga 'Rat i mir u Bosni', autorice Mirjane Kusmuk. Knjiga je podijeljena u dva dijela – rat i mir. U poglavlju 'rat' su izabrani tekstovi koje je objavila u ratu u raznim novinama u Republici Srpskoj i Srbiji i jedan tekst koji su odbile da objave sve novine.

"To su prijelomni trenuci novinara na terenu onako kako su se lomile sudbine malih ljudi, autentična svjedočenja, ali i izjave tada važnih političara poput intervjua s Nikolom Koljevićem u kojem on govori da nije potpisao predaju Sarajevskog aerodroma, ali i prva izjava koju je Momčilo Krajišnik dao iz Daytona u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma", rekla je Kusmuk.

Drugi dio knjige je izbor kolumni objavljenih u 'Glasu Srpske' posljednje tri godine, i to onih koje tretiraju probleme društva u suštini. Kusmuk je istaknula da u njenim ratnim tekstovima ne postoji jezik mržnje, već jezik patnje na svim stranama podjednako, prenosi Srna.

"Knjiga je posvećena mojoj kćerki Vidi i generacijama koje dolaze i kojima je trebalo da ostavimo malo bolji svijet, poruka ove knjige je da ako pogledate rat i ono što živimo danas - pa zar je to trebalo? To je nama naša borba dala i to je apsolutno antiratna poruka", navodi Kusmuk.

Urednik izdavačke kuće 'Besjeda' i direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je Kusmuk kroz mirnodopsku priču ispričala najstrašnije priče iz prošlog rata koje je vidjela i doživjela. On je naglasio da je knjiga vrijedna kao spisateljska, kao povijest, kao bilješka i kronika 'jednog zlog vremena koje ne smijemo zaboraviti, ali iz njega moramo izvući nauk kako da se više ne ponavlja'.

Zamjenik glavnog urednika 'Večernjeg lista BiH' Valentina Rupčić rekla je da novinari uvijek insistiraju na drugoj strani priče, a ova knjiga za nju upravo donosi tu drugu stranu. Ona je dodala da je riječ o svojevrsnoj kronologiji vremena. "Ovo je antiratna knjiga i ima antiratnu poruku da je nama potreban suživot i okretanje budućnosti", navela je Rupčić.

Direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević rekla je da je ovo knjiga koju bi trebali svi pročitati, a posebno bi se trebala pročitati u Sarajevu. "Mislim da bi bila poučna i otvorila bi novu dimenziju o kojoj mnoge Sarajlije ne znaju ništa", navela je Vlaisavljević.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je u ime domaćina SPKD 'Prosvjeta' i SPKD 'Gusle' otvorio promociju, naveo je da su veze Kusmukove sa ovim društvima i Mostarom duboke i da je puno razloga zbog kojih se ona kao autor našla na 'Šantićevim večerima', koje se nastavljaju do 10. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close