Autora Esada Bajića

Promocijom djela 'Neka pamćenje traje' završeni Dani knjige u Konjicu

Uz autora, knjigu su promovirali Benjamin Mušinović i Nezim Halilović.
Kultura / Knjige | 11. 11. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Završeni Dani knjige u Konjicu

Promocijom knjige "Neka pamćenje traje" autora Esada Bajića u Narodnom univerzitetu Konjic u četvrtak navečer završena je manifestacija "Dani knjige Konjic 2021", koja se u tom gradu održavala od 15. listopada.

Uz autora, knjigu su promovirali Benjamin Mušinović i Nezim Halilović.

Mušinović je istaknuo kako je djelo ispisano na 300 stranica te da je riječ o dnevničkim zapisima u kojima je od 1. studenog 2020. do 1. studenog 2021. godine napisano mnoštvo sjećanja na ratne dane u Konjicu u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Ta ratna sjećenja su, kaže Mušinović, suština knjige, a među njima su biografije konjičkih šehida, poginulih i umrlih boraca Armije RBiH i to je ustvari nukleus knjige, glavnina njenog sadržaja.

''Jednu trećinu ovog djela čine upravo biografije šehida, poginulih i umrlih pripadnika Armije RBiH, drugu trećinu opisi ratnih događanja i ratni put konjičkih brigada, 445. brdske, 443. brdske, 450. lahke i 4. muslimanske slavne brigade, dok je završnica knjige autorovo ratno sjećanje, doživljaji i promišljanja ispisana u prvom licu i uz veliku dozu emocija'', naglasio je Mušinović.

Kulturno-obrazovnu manifestaciju "Dani knjige" organizirao je Narodni univerzitet Konjic u suradnji s partnerima Yunus Emre Institutom Mostar, KUU "Sejfullah" Konjic, BZK "Preporod" Konjic i Radio-televizijom Konjic.

U sklopu manifestacije održane su promocije knjiga "Četiri puta za Mostar - Mediji u Hercegovini, 1992-1995." autora Omera Karića, "Hutbe, poruke i dove u 1441. h.g. & Stazama plemenitih ashaba r.a.", koju je preveo i priredio Nazif Garib, "Kad morija Mostar morijaše" autora Nusreta Omerike, zatim promocija novih izdanja "Edicija ID 'Hedef' Zenica" autora Šefika Kurdića, te književna večer s Asmirom Kujovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close