'Peščani sat'

Promocija novog romana Tamare Kučan: Zašto mlade i lijepe djevojke postaju prostitutke?

Kultura / Knjige | 21. 08. 2013. u 06:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najmlađih uspješnih autorica u regiji, srbijanska književnica Tamara Kučan, sinoć je pred mostarskom publikom u OKC Abrašević, predstavila svoj novi roman 'Peščani sat'.

Direktan, jezgrovit i rijedak primjerak andergraund literature, ocjena je kritičara za Tamarin novi roman.

'Pešani sat' predstavlja priču o mladim Beograđankama Sari i Sonji, koje su kao posao odabrale elitnu prostituciju. One vjeruju da žive život iz snova, ali snovi polako postaju košmari. Novac, blud, luksuz. Strast, opsesija, ljubav. Mračne tajne, lažne grudi, iskrena tuga. Društveni glamur, duševna bijeda. Što je to što mlade djevojke motivira da se bave ovim poslom? Je li ljepota važna, je li ljepota imperativ za uspjeh u životu? Kada voliš, možeš li dijeliti onoga koga voliš? I što je to emotivna prostitucija? Neka su od pitanja koja ovaj roman postavlja. Pored prostitucije, tema romana je i pomalo neobična ljubav glavnih junaka Petra i Sare.

Tamara nam je rekla kako joj je bilo jako teško pronaći inspiraciju za ovaj roman, a prvenstveno u njemu je bilo dosta istraživačkog rada. No to ne znači da se ona bavila prostitucijom, već da je dosta čitala, istraživala, razgovarala s psiholozima i sl.

Mnogi mi govore da otkrivam tabu teme, razbijam stereotipe, no nisam, ovo je nažalost stvarni život, ja samo govorim o onome što se skriva i o onome o čemu nitko ne govori. Prostitucije ima svugdje oko nas, ne samo u Beogradu, ovaj roman se može odnositi na sve gradove regije“, rekla je Tamara.

Ova mlada i vrlo uspješna autorica istaknula je kako je bio veliki izazov za nju graditi psihologiju junakinje koja se bavi prostitucijom. Novinski naslovi, a potom i komentari su ono što joj je, kako kaže, privuklo pozornost, posebno epitet elitna. Zanimalo ju je može li prostitucija kao zanimanje biti elitno.

Iskreno dok nisam počela pisati “Peščani sat”, nisam znala značenje reči starleta, i morala sam da se pozabavim istraživanjem. Ni danas nisam najsigurnija što je starleta i koje je njeno zanimanje. O starletama mogu reći da su lijepe i atraktivne djevojke, ali ono što me, kao i većinu ljudi buni jeste čime se zapravo bave, što im donosi prihode. Možda važnije od samog značenja riječi starleta jeste kakvu poruku šalju te djevojke. Mislim da u životu nije potrebno biti samo lijep ili razgolićen da bi uspio, a pitanje je razumije to li neka tinejdžerka koja se starletama divi?“ rekla je na predstavljanju Tamara.

Tamara Kučan jedna je najmlađih pisaca proze u Srbiji. Pisanjem se bavi od svoje šesnaeste godine, a do sada je objavila pet romana: Beograđanka, Made in Beograd, Kocka, Zauvek i Kocka 2.

Zbog slobodnog stila pisanja i pisanja o tabuima, nazivaju je spisateljicom bez dlake na jeziku.

Godine 2010. je postala najmlađi član Udruženja književnika Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close