Centar za kulturu

Promocija knjige 'Seks i rat' Mostarke Adise Busuladžić

Adisa Busuladžić je rođena u Mostaru, a novinarstvom se počinje baviti krajem osamdesetih prošlog stoljeća.
Kultura / Knjige | 16. 05. 2022. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Seks i rat'' novinarke i publicistkinje Adise Busuladžić bit će promovirana u mostarskom Centru za kulturu u srijedu 18.5. s početkom u 19 h.

Miljenko Jergović je u recenziji ove knjige napisao i sljedeće: ''Čitajte Seks i rat. Lakši će vam postati vaš vlastiti zarez između života prije i života poslije rata''.

Adisa Busuladžić je rođena u Mostaru, a novinarstvom se počinje baviti krajem osamdesetih prošlog stoljeća još za vrijeme studija Žurnalistike na sarajevskom Fakultetu političkih nauka  kada je surađivala u redakcijama Naših dana, Valtera i Oslobođenja. Istovremeno je pisala za novosadski Stav i ljubljansku Mladinu. Nakon završetka studija, nastavlja raditi za Oslobođenje, Slobodnu Bosnu i talijansku agenciju ANSA. U tijeku rata u Bosni i Hercegovini djeluje kao novinar te kao prevoditelj i producent za španjolski nacionalni servis ETV i  talijanski dnevni list La Repubblica.

Početkom 1995. godine odlazi u Sjedinjene američke države. Uz brojne poslove u nevladinom sektoru, 2000. godine je magistrirala na Fakultetu za međunarodne odnose Univerziteta u Washingtonu.

U ljeto 2002. se vraća u Bosnu i Hercegovinu gdje je bila angažirana na razvojnim projektima OSCE-a i USAID-a. Četiri godine je radila za USAID u Afganistanu te za OSCE u Ukrajini. Doktorand je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Povremeno objavljuje tekstove u  novinama kao što su Slobodna Bosna i Start te na portalima Analiziraj.ba, Bosna global, Prometej.

Ovo je Adisin prvi roman, a na mostarskoj promociji će o knjizi, uz autoricu, govoriti i Vanja Iličić, Aleksandar Bećić te Dario Terzić.

Kopirati
Drag cursor here to close