Ukoričeni Mostar

Predstavljena šesta knjiga Hamice Ramića iz edicije "Mostar moj grad"

Pored autora Hamice Ramića, predstavljači su bili prof. dr. Alija Pirić, Josip Muselimović, Milan Račić, i Ibro Rahimić, a glazbeni doprinos ovoj zanimljivoj književnoj večeri dao je Adnan Pajević.
Kultura / Knjige | 28. 09. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix.ba / Detalj s predstavljanja šeste knjige iz edicije "Mostar moj grad"

Šesta knjiga iz edicije "Mostar moj grad", autora Hamica Ramić, promovirana je u ponedjeljak u mostarskom Institutu Yunuz Emre.

Pored autora, predstavljači su bili prof. dr. Alija Pirić, Josip Muselimović, Milan Račić, i Ibro Rahimić, a glazbeni doprinos ovoj zanimljivoj književnoj večeri dao je Adnan Pajević.

"Nema nikakve sumnje da su mostarski pregaoci koji su pokrenuli izdavački projekt 'Mostar, moj grad' znali onu maksimu kako grad gradom čine ljudi i zato u svakoj knjizi ove edicije imate dvadesetak tekstova vrsnih pisaca, koji u svojim romantičarsko-poetskim ali i povijesno preciznim nadahnućima, evociraju uspomene na povijesne događaje, toponime, arhitekturu i ono što je najvažnije ljude koji su u Mostaru živjeli, doprinosili na raznim poljima, od poezije i slikarstva sve do revolucionarnog i uopće kulturološkog prinosa ugledu i renomeu Mostara, mediteranskog bisera Hercegovine", isrknuo je profesor Pirić.

Foto: Klix.ba / Kulturološki prinos ugledu i renomeu Mostara, mediteranskom biseru Hercegovine

"Mostar je živo vrelo renesansnih ljudi, znanstvenika i filozofa, književnika i pjesnika, umjetnika i sportaša. To je od prirode povlašten grad nad kojim danju i noću vlada neobična svjetlost i u kome se - kako piše nobelovac Ivo Andrić - brže hoda, lakše diše i bolje misli. Kada su u Stambolu pitali Šejh Juju, najumnijeg čovjeka Porte, zašto se nije vratio, odgovorio je - zato što Glas Svevišnjeg dolazi iz Mostara i što otud sunce izlazi. Kada čovjek u miru prelista prvu, drugu, treću, četvrtu, petu i vidi što će se naći u debelim koricama šeste po redu monografije, mora zaključiti da je nad Hamicom Ramićem, kao priređivačem i urednikom, te 'IC štamparijom', kao izdavačem, zavladala neobična svjetlost i energija koje su ih dovele do ovog jedinstvenog pothvata. Na slavu Grada i njegove stoljetne povijesti", kazao je odvjetnik i književnik Josip Muselimović.

Kako je naglasio sam autor ovog izdavačkog projekta, urednik i priređivač, Hamica Ramić, koncept svake knjige iz ove edicije, pa tako i ove šeste je isti, to je uvijek u biti zbirka tekstova o Mostaru, prenosi Klix.ba.

U dosadašnjih šest knjiga objavljeno je ukupno 132 teksta, čak 105 različitih autora.

Kopirati
Drag cursor here to close