1990.-1995.

Predstavljena monografija "Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku

Kultura / Knjige | 10. 12. 2015. u 20:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosna i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH u Mostaru je u četvrtak predstavljena monografija "Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990.-1995.".

Ta opsežna monografija iz tiska je izašla ove godina, u nakladi Udruge liječnika dragovoljaca Domovinskog rata i Medicinske naklade.

Monografija na 748 stranica prikazuje osnivanje, organizaciju i djelovanje hrvatskog ratnog saniteta u razdoblju Domovinskog rata i bez podataka navedenih u ovoj knjizi nije moguće cjelovito prikazati, ni razumjeti događaje iz tog razdoblja hrvatske povijesti, istaknuo je na promociji knjige.

''Ideju za izradu knjige dao je doktor Andrija Hebrang, koji je i urednik monografije. Na knjizi je radili oko 130 suradnika. To su uglavnom sudionici Domovinskog rata, članovi Hrvatskog saniteta. Knjiga je dokument jednoga vremena i sigurno će poslužiti povjesničarima jer vrvi činjenicama i dokumentima'' kazala je glavna urednica Medicinske naklade Anđa Raič.

Dr. Ivan Bagarić istaknuo je kako su u to vrijeme zdravstveni djelatnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine odlično surađivali.

''Mislim da je važno naglasiti da je u knjizi prikazano kako su se liječnici u teškim ratnim okolnostima angažirali na najvišoj ljudskoj razini kako bi pomogli drugima. Za nas ovdje u BiH važno je napomenuti da nikada nije prestala suradnja između liječnika bez obzira na naciju, vjeru i podjele. Čak i u vrijeme najgorih sukoba Hrvata i Bošnjaka mi liječnici smo komunicirali, zajedno liječili, zajedno zbrinjavali'' istaknuo je Bagarić.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž kazao je kako su za Hrvate u BiH iznimno bitna dva poglavlja monografije u kojima je opisani djelovanje saniteta HVO-a

''Monografija pokazuje da je postojala dobra volja da se liječnici udruženi s obje strane granice suoče s ratom i agresijom te ublaže posljedice ratnog stradanja'' dodao je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close