Centar za kulturu

Predstavljena knjiga 'Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku'

Kultura / Knjige | 24. 05. 2017. u 20:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri desetljeća egzistiranja u formi rukopisa knjiga "Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875 – 1878" objavljena je 2017. u nakladi Centra za osmanističke studije iz Sarajeva.

Knjiga autora Hasana Škapura bazirana je na dokumentima na osmanskom jeziku i sadržajno je utemeljena isključivo na osmanskim izvorima.

Ona u potpunosti mijenja historiografski diskurs, i težište sa socioekonomskih motiva ustanka, pomjera na nacionalno-političke motive u Bosni krajem osmanske vladavine, rečeno je na predstavljanju te knjige u srijedu u Mostaru.

O knjizi su govorili Aladin Husić, Sedad Bešlija i Kemal Bašić.

Istaknuli su kako knjiga Hasana Škapura popunjava značajnu prazninu koja je vladala u historiografiji, jer je svaka priča o Bosanskom ustanku 1875.-1878., bila jednostrana i jednosmjerna.

Nova perspektiva mijenja u konačnici najznačajnije zaključke o karakteru ustanka, ali govori i o međunarodnim faktorima koji su poticali i utjecali na Ustanak, u kontekstu globalnih kretanja i povijesnih gibanja na Balkanu.

Knjiga potvrđuje višestruki utjecaj Rusije, Austro-Ugarske na zbivanja na Balkanu, a posebno pokušaj da se bosanski prostor integrira i uklopi u nacionalne ranije neostvarene ciljeve Srbije i Crne Gore, spram čega su se interesi velikih sila nekada podudarali, a nekada bili i suprotstavljeni, istaknuli su promotori.

Kopirati
Drag cursor here to close