HKD Napredak

Predstavljen zbornik 'Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika'

"Radi se o književnicima koji su članovi HKD-a Napredak, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne projekte Društva".
Kultura / Knjige | 25. 01. 2023. u 00:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbornik pod nazivom "Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika", koji je priredio književnik Anto Zirdum, predstavljen je u utorak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Zirdum je naveo kako su u ovoj panorami poezije izabrane pjesme 120 pjesnika s po jednom pjesmom objavljenom u glasilima Društva, primarno u godišnjacima, a zatim i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije objavljenima u nakladi Napretka.

"Radi se o književnicima koji su članovi HKD-a Napredak, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne projekte Društva. Treperava svjetlost je sintagma iz stiha jednog manje poznatog pjesnika, ali ona hoće kazati da su pjesnici ta posljednja svjetlost u ovoj našoj sumračnoj zbilji, odnosno bića koja održavaju svjetlost da se potpuno ne ugasi", kazao je Zirdum.

Književnica Anita Martinac ustvrdila je kako je priređivač imao težak posao odabrati 120 pjesama i 120 pjesnika.

"Na kraju knjige nalazi se abecedni popis svih književnika i suradnika HKD-a Napredak, njih ukupno 388. Interesantno je da se nakon tog popisa nalazi i jedna prazna stranica s crtama gdje možemo dopisati eventualno sve one za koje mislimo da ne dostaju, a ja bih tu odmah dodala ime mostarskog književnika Ive Kljaje koji spada u naraštaj prešućenih hrvatskih književnika koji je nestao 1945. godine", kazala je Martinac.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD-a Napredak Miroslav Landeka istaknuo je kako je zbornik "Treperava svjetlost" još jedan u nizu naslova Napretkove nakladnička djelatnost, kojoj će Društvo i u budućnostnosti pridavati značajnu pažnju.

"Drago mi je da je HKD Napredak Mostar nakon Sarajeva i Tuzle domaćin večerašnje promocije ovog zbornika koji nam je na ponos cijelog Društva. Mi smo i kao Središnja uprava s financijskom potporom sudjelovali u ovom projektu. Od 2019. godine, otkada funkcionira Povjerenstvo za izdavaštvo i medije, bili smo nakladnici ili sunakladnici 30 projekata, neke poput ovoga s ponosom ističemo. Svjedoci ste da smo bili izdavači i monografije "Austrougarske utvrde u BiH", čime se Bosna i Hercegovina legitimirala, kao jedina iz bivše austrougarske monarhije uz Hrvatsku i Crnu Goru, koja ima popisane, opisane, poslikane sve utvrde koje još i danas postoje i one koje su nekada bile", kazao je Landeka.

O knjizi je govorio i tajnik mostarskog Napretka Ivan Vrljić.

Kopirati
Drag cursor here to close