Sarajevski sajam knjige

Praznik pisane riječi predstavlja više od 160 izlagača knjiga

Kultura / Knjige | 22. 04. 2015. u 21:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje Sarajevskog sajma knjige, 27. po redu, te 13. Bijenala knjige,  oslužbeno je večeras ceremonijom u Centru Skenderija.

Sajam je za posjetitelje otvoren ranije, jutros u 10 sati.

Ovaj praznik pisane riječi trajat će šest dana, kada će više od 160 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Njemačke i Velike Britanije ponuditi na tisuće naslova na 110 štandova.

Štandove na sajmu također imaju Sarajevski univerzitet i Burch univerzitet iz Sarajeva.

Beletristika, znanstvena i religijska knjiga te mnoge druge oblasti pisane riječi zastupljene su kod izlagača.

Ajdin Šahinpašić, direktor TKD "Šahinpašić", suorganizatora sajma, rekao je za Fenu da je već nakon nekoliko sati od jutrošnjeg otvaranja sajamske dvorane jako zadovoljan odzivom posjetilaca.

Prvi je došao jutros u 8 sati, što je Šahinpašić nazvao veoma lijepom gestom.

''Prvim posjetiteljima smo, kao i uvijek, darivali knjige. Također mi je drago da škole počinju dolaziti organizirano te da djeca mogu vidjeti mnoštvo knjiga i steći naviku kupovine'', kazao je on.

Sajam će u narednih šest dana približiti čitatelja autorima i obrnuto, što je njegov osnovni cilj, kao i to da izdavači s manifestacije odu s posebnim zadovljstvom i da se s istim osjećajem vraćaju ovdje, istaknuo je Šahinpašić.

Sarajevski sajam knjige obično je veoma dobro posjećen.

Prošle godine je ovu manifestaciju pisane riječi posjetilo između 40 i 50 tisuća ljudi, dok je uz organizirane posjete ta brojka znatno veća.

Kopirati
Drag cursor here to close