Jubilarni festival

Poznati finalisti 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar desetu godinu zaredom organizira međunarodni Šantićev festival djece pjesnika u čast velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta.
Kultura / Knjige | 18. 05. 2023. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SPKD Prosvjeta Mostar održalo je konferenciju u prostorijama Ćorovića kuće, a povod je bio 10. Šantićev festival djece pjesnika.

Na konferenciji za medije objavljenasu  imena finalista ovogodišnjeg festivala te je najavljen festivalski program.

Finalisti su Adi Kolar iz Hrasnice, Jovan Lukić iz Priboja, Martina Vujsić iz Podgorice, a njih troje su ''mali finalisti''.

Foto: Bljesak.info / Poznati finalisti 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

Ostali finalisti su Gabrijela Spahić iz Tuzle, Teodora Taseska iz Prilepa, Merjem Berović iz Hrasna, Mate Komarek iz Kikinde, Nikolina Tejić iz Ugljevika, Jana Grabner iz Velenja, Ana Čoloman iz Babinog, Dunja Dašić iz Beograda, Danijel Požar iz Kikinde, Ivana Prodanoska iz Prilepa, Vahid Gec iz Pljevlja, Anja Krivokapić ir RIsana, Andrej Miletić iz Kragujevca, Milica Kovač iz Dobrote-Kotora, Medina Zolj iz O.Š. Vrapčići, Aldina Aličić iz O.Š. Blagaj, Samra Karadža iz O.Š. Zalik, Ivana Čorić iz O.Š. Petra Bakule, Sara Pandur iz O.Š. Mujaga Komadina i Iman Vejzović iz IV O.Š.

Inače, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar desetu godinu zaredom organizira međunarodni Šantićev festival djece pjesnika u čast velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta.

I ove godine je zabilježen je iznimno veliki interes za festival. Na festival su stigle mnogobrojne prijave učenika osnovnih škola iz svih država regije, a tu su i prijave učenika iz škole iz Kikinde koja djeluje na mađarskom jeziku.

Foto: Bljesak.info / Poznati finalisti 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

''Drago mi je što smo došli do 10. jubilarnog Šantićevog festivala djece pjesnika. Za ovaj jubilej pripremili smo mnoge aktivnosti koje će promovirati sami festival, ali i grad Mostar. Odavno smo prešli granicu nekoliko stotina prijavljenih radova, mi dobivamo i po par tisuća radova, što naš žiri vrednuje i izdvaja favorite, koji nam potom dolaze u goste i na program samog događaja'', istaknula je Sabina Maslo u ime organizacijskog odbora.

Program ovisi o vremenskim uvjetima ove godine, pa će lokacije biti naknadno određene.

''Bit će održan sat o životu i djelu Alekse Šantića, a tu će biti i pjesnička večer mostarskih pjesnikinja koje su ranijih godina bile sudionice festivala. Druženje će i ove godine, nadam se, ostaviti dubok utisak na njih'', dodala je.

Navela je kako će biti održana i izložba u Galeriji Svetozara Ćorovića, a radi se o izložbi fotografija autora Samira Šehovića, koji će kroz fotografije prikazati 10 godina festivala. 10. godina festivala.

Foto: Bljesak.info / Poznati finalisti 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

''Bit će tu i posjete parku Alekse Šantića, kući Alekse Šantića, grobu Alekse Šantića... kao i obilazak grada, a samo za njih će biti jedan skok sa starog mostara'', dodali su organizatori.

U finalnoj večeri bit će dodijeljene nagrade i proglašeni pobjednici, ove godine po prvi puta u dvije konkurencije - od 1. do 4. razreda i od 5. do 9. razreda.

Tijekom festivala bit će upriličeno u sjećanje na tragično preminulu pjesnikinju Andreu Šogdanac, koja je dva puta sudjelovala na festivalu i pobijedila, a koja je smrtno stradala u Podgorici prije dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close