Zaklada Čujem, vjerujem, vidim

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa ministrici daruju 100 knjiga

Mnoštvo podataka, činjenica, slika, tekstova i diskursa koji svakodnevno opterećuje, ali i kultivira videće osobe, ostaje nedostupno i zatvoreno slijepim osobama.
Kultura / Knjige | 13. 10. 2021. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako mislimo da je ozbiljni problem modernog života intenziviranje živčanog sustava koje proizlazi iz neprekidnih izmjena unutrašnjih i vanjskih dojmova, trošenje čovjeka u tehničkom mehanizmu, gubitak duše tijela kulture, pretjerana racionalnost stvorena kao obrana od nasilnosti i kompleksnosti života i otupjelost prema osjetilnim slikama života, (Simmel, Kontrapunkti kulture) sjetimo se da isti taj problem, nastao zbog porasta vizualnih tipova informacija, ne utječe jednako na slijepe i slabovidne osobe.

Mnoštvo podataka, činjenica, slika, tekstova i diskursa koji svakodnevno opterećuje, ali i kultivira videće osobe, ostaje nedostupno i zatvoreno slijepim osobama.

Neoriginalno rečeno, dio kulture svakodnevno jede mrak. Doista, mnoštvo podataka, slika i tekstova prolazi pored slijepih i slabovidnih osoba što je vidljivo iz usporedbe (u privitku) fonda NSK u Zagrebu i narodnih knjižnica u Hrvatskoj s jedne strane te, s druge strane, fonda Hrvatske knjižnice za slijepe i Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Slijepim i slabovidnim osobama je dostupno tek 0,22% jedinica knjižnične građe odnosno, slikovito rečeno, od 100 tiskanih knjiga slijepim osobama je dostupna tek petina jedne knjige!

Želeći ponovo ukazati na potrebu povećanja dostupnosti literature slijepim i slabovidnim osobama Zaklada Čujem, vjerujem, vidim će povodom Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 2021. godine darovati ministrici kulture Hrvatske Nini Obuljen Koržinek i Ministarstvu kulture i medija RH 100 tiskanih knjiga s ukupno 24.209 stranica teksta te, proporcionalno dostupnosti knjiga slijepim osobama, 53 stranice u audio zapisu jedne od darovanih knjiga.

Kako bi ispoštovali Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, darovat ćemo 53 stranice audio zapisa knjige ''Volim te, takav kakav jesam'' Marije Elizabeth Schmidt objavljene u nakladi Zaklade Čujem, vjerujem, vidim u zvučnom i tiskanom izdanju.

Knjigu ''Volim te, takav kakav jesam'' s pripadajućim prikazom dostupnosti literature u Hrvatskoj također će darovati predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, svim članovima Vlade, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću te predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, naveli su iz Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Kopirati
Drag cursor here to close