61 kratka priča

'Pogled u nedogled' nova knjiga Miljenke Koštro

Iz tiska je izišla peta knjiga pod naslovom ''Pogled u nedogled'', autorice Miljenke Koštro.
Kultura / Knjige | 08. 09. 2018. u 13:11

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Božena Pandža / Književnica Miljenka Koštro

Ovih dana, u izdanju DHKHB, iz tiska je izišla peta knjiga pod naslovom ''Pogled u nedogled'', autorice Miljenke Koštro.

Nakon uspješno objavljenog prvijenca, romana ''Biti Viktor'' (2016.) te prije njega triju zbirki poezije ''Cvijetnjak na kamenjaru'' (2003.), ''Miris vječne mladosti'' (2004.) i ''Čarolije svitanja'' (2008.), književnica Miljenka Koštro priređuje 61 kratku priču s nazivom ''Pogled u nedogled'.

Koštro se pojavljuje po prvi put i kao ilustratorica. I sami naslov je simboličan. Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje.

Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle i prozu.

Od prosinca 2012., kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo, te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad i bijah (Radio Split) koju uređuje i vodi Mladen Vuković.

Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Virko i drugi.

Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak, gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika, te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama.

Poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje.

Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja. Gledajući u djecu i osvrćući se oko sebe ona zapaža, bilježi i tako gleda u nedogled.

S velikim povjerenjem i sigurnošću može se potvrditi da je ime Miljenka Koštro ime za koje će se sigurno čuti van granica i koje će imati odjeka među svim generacijama čitatelja. Ime majke koja je prvenstveno kao i Brlićka pisala za svoju djecu, slučajnim odabirom stavila dio duše na papir, te obogatila književnost i za djecu i za odrasle.

Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost.

Kopirati
Drag cursor here to close