HNK i Klub knjige

Poezija u kazalištu – Marko Tomaš na daskama koje život znače

Kroz razgovor s autorom na maloj sceni HNK Mostar predstavit će se Tomaševa posljednja zbirka pjesama „Skratimo priču za glavu“ ali i knjige koje su joj prethodile ali još nisu promovirane u Mostaru – roman „Nemoj me buditi“ i knjigu eseja „Pisma s j
Kultura / Knjige | 27. 12. 2021. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNK Mostar i Klub knjige „Ivo Andrić“ pozivaju sve na novogodišnje izdanje programa Poezija u kazalištu koje će se održati na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u srijedu 29. prosinca s početkom u 19:30 sati.

Na daskama koje život znače održat će se promocija zbirke pjesama Marka Tomaša „Skratimo priču za glavu“ uz moderiranje Dragana Markovine.

Kroz razgovor s autorom na maloj sceni HNK Mostar predstavit će se Tomaševa posljednja zbirka pjesama „Skratimo priču za glavu“ ali i knjige koje su joj prethodile ali još nisu promovirane u Mostaru – roman „Nemoj me buditi“ i knjigu eseja „Pisma s juga“.

O knjizi je njezin urednik, Kruno Lokotar zapisao kako su ''…došla neka nova tamna vremena i stara smrt obišla je nove ljude pa se i autor malo smračio. Istodobno, dogodila se ljubav, stabilnost, što opet znači da se konačno izmaklo ljepotama zaljubljenosti i zanesenosti, intenziteta. Zrelo doba pokazuje se kao prezrelo, kao uvod u trulež i novi strah. Priča se zapravo dobro razvija, ali valjalo bi je skratiti za glavu, jer prijeti sterilitetom. Usred sveg tog osobnog ping-ponga, pjesma ciklus Rub živaca drugačija je, neki novi, duhovitiji i optimističniji nego ikad Tomaš se u njoj rodio, iz zategnute posteljine koja je zamijenila onu zgužvanu, iskočio. To je feniks-refleks, zato, ako i za što, za njegovu poeziju ne trebamo strepiti.“

Marko Tomaš rođen je u Ljubljani 1978. godine. Objavio je petnaest zbirki pjesama, jedan roman i dvije knjige eseja te jednu publicističku knjigu. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba, lupiga.com te telesport.telegram.hr. Kolumnist je mariborskog dnevnog lista Večer. Kraće ili dulje vrijeme živio je i radio u Mostaru, Sarajevu, Splitu, Somboru i Beogradu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Knjige Marka Tomaša u izdanju V.B.Z. – a tijekom ovog događaja bit će dostupne po promotivnim cijenama!

Kopirati
Drag cursor here to close