Oredstavljena knjiga Osluškujući tišinu

Poezija je vječna, neprolazna i neraskidiva veza čovječanstva i pojedinca

U Gimnaziji fra Grge Martića Mostar predstavljena knjiga Osluškujući tišinu autorice Viktorije Bukovac
Kultura / Knjige | 23. 05. 2024. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanjem knjige Osluškujući tišinu mostarske pjesnikinje i profesorice Viktorije Bukovac u Gimnaziji fra Grge Martića Mostar 22. svibnja 2024. započeo je program obilježavanja 50. obljetnice rada škole. Uz autoricu, knjigu su predstavili profesori Ivan Vrljić i dr. sc. Ljiljana Herceg, koja je i recenzentica knjige. Programom je moderirala profesorica Marina Rozić, a glazbeni prinos pružio je duo Sanctus koji čine Karla Kraljević i Sara Krtalić, također učenice Gimnazije fra Grge Martića Mostar.

Foto: Ivan Vrljić / Gimnazija fra Grge Martića / Predstavljanje knjige Osluškujući tišinu

Ivan Vrljić zbirku je poezije Osluškujući tišinu svrstao u red onih knjiga čiji pjesnički relikti stihova nukaju na temeljno čovjekovo poslanje i neupitno sadrži teološko-filozofske primjese traženja smisla svega postojećega. Poručuje i nama da poezija jest vječna, neprolazna i neraskidiva veza čovječanstva i pojedinca. Nudeći kompromis između duhovnog i materijalnog, autorica nastoji pomiriti disbalans dvaju različitih svjetova nudeći počesto augustinovsku filozofsku i teološku misao kao temelj na kojem ćemo brusiti praktično ljudsko djelovanje i općenito življenje.

Foto: Ivan Vrljić / Gimnazija fra Grge Martića / Predstavljanje knjige Osluškujući tišinu

''Lajtmotiv majčinstva sveprisutan je u cijeloj knjizi, bilo da je riječ o osobnom iskustvu lirske kazivačice ili ga pjesnikinja razmatra u perspektivi lirske žene koja je njezina sugrađanka, majka, baka, Bogorodica. Zbirka i naslovom aludira na transcendentalne sfere bitka u kojima lirski glas, savladavajući nijeme barijere fizičkoga svijeta, nastoji komunicirati s duhovnom tišinom u kojoj se razotkrivaju tajne života pa stihom ‘i pjesmom šapćem ljubav’ potvrđuje da je poezija katalizator duše i komunikacijski kanal s duhovnom stvarnošću'', navela je Ljiljana Herceg.

Foto: Ivan Vrljić / Gimnazija fra Grge Martića / Predstavljanje knjige Osluškujući tišinu

Naziv knjige pojasnila je i sama autorica naglasivši kako je željela istaknuti važnost tišine u današnjem svijetu buke i brzih informacija. Osluškujući tišinu mi se zapravo vraćamo sebi, svojoj biti i bitku, svome duhu koji oživljavamo i kad je najteže.

Tišina progovara, kazuje smisao, mijenja percepciju onoga što nam se događa i nudi rješenje, šapće izlaz iz svake krize. Inače, knjiga nosi posvetu svim obiteljima suočenima s boli gubitka djeteta, a izišla je u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Na koncu promocije najavljena je i svečana akademija te izložba fotografija koja će biti upriličena u Galeriji kraljice Katarine Kosače 24. svibnja 2024. u 11 sati.

Foto: Ivan Vrljić / Gimnazija fra Grge Martića / Predstavljanje knjige Osluškujući tišinu
Kopirati
Drag cursor here to close