Narodna knjižnica HNŽ

Ovaj tjedan odlutajte u povijest s ''Plamenim inkvizitorima''

Zbivanja u romanu događaju se u 13 stoljeću u Hrvatskoj i Ugarskoj
Kultura / Knjige | 18. 08. 2020. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao preporuku za tjedno uživanje među koricama Narodna knjižnica HNŽ-a odabrala je Mariju Jurić Zagorku i njene Plamene inkvizitore, prvi i drugi dio.

Kratak sadržaj:

Zbivanja u romanu događaju se u 13 stoljeću u Hrvatskoj i Ugarskoj,a kao osnov zapleta autorica se služi stvarnim povijesnim izvorima. Povijesnu pozadinu čini posljednja godina vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Stjepana V i prva godina vladavine njegovog maloljetnog sina Ladislava.

Roman je obilježen borbom protiv bogumila, sukobima i mirenjima između kraljevskih dvorova i velikaša. Pored povijesne pozadine u romanu je značajan i ljubavni momenat opisan u sudbini tri para čije se sudbine isprepliću čineći ovaj
roman neraskidivim povijesno-ljubavnim zapletom. Zanimaju li vas život i običaji srednjovjekovnog Zagreba i drugih susjednih gradova, manje poznati dijelovi hrvatske povijesti živo i povijesno vjerno prikazani preporučujemo vam ovaj naslov objavljen u dva dijela.

Biografija autorice:

Marija Jurić Zagorka ,1873-1957 bila je hrvatska književnica i novinarka. Prva je hrvatska profesionalna novinarka, međuostalim pokretačica i urednica prvog hrvatskog časopisa za žene "Ženskog lista" te najčitanija hrvatska književnica uopće. Pisala je romane namijenjene široj čitateljskoj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti Poznata je i kao borac za prava žene te protiv društvene diskriminacije,mađarizacije i germanizacije. Neka njezina prozna djela su dramatizirana i ekranizirana.

Pored navedenog naslova Narodna knjižnica od Marije Jurić Zagorke posjeduje i ova djela:

1. Grička vještica
2. Gordana
3. Jadranka
4. Kći Lotršćaka
5. Kneginja iz Petrinjske ulice
6. Republikanci
7. Vitez slavonske ravni

Kopirati
Drag cursor here to close